Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-07-03 13:50

Social utslagning kan inte brytas med batonger


Säga vad man vill om Almedalen. Men det finns möjlighet att få våra makthavare klämda på pulsen, något som Dagens Samhälle tog tillfället i akt att göra på Anders Ygeman. Hur akut är poliskrisen? Är det ett problem att poliser slutar? Vad ska en polis tjäna? Varför blir de utsatta och särskilt utsatta områdena fler och fler...


Anders Ygeman blev idag intervjuad i Almedalen, av Dagens Samhälle. Bland annat om hur han ser på Almedalen som företeelse, säkerhet och terrorhot. Som bekant har Inrikesministern låtit polisens kostnader öka för att säkra tryggheten för åtminstone politiker, utan att anslå mer pengar annat än i efterskott.


Han står fast vid att det inte finns någon akut polisbrist, men han menar ändå att det ska bli fler poliser. Han vill inte hålla med om bilden att många poliser lämnar yrket. Poliserna har lägre personalomsättning än annan statlig verksamhet. Polisen är ett attraktivt yrke, hävdar Ygeman. Säpo ligger i topp i myndighetsbarometern och polisen kommer straxt efter. Men det krävs en annan inställning till de anställda, det duger inte längre att peka med hela handen, utan det ska till ett modernare ledarskap.

 

Generellt sätt är poliserna inte underbetalda, hävdade Ygeman. Men det finns unga poliser som tjänar för lite, medgav han. Det måste arbetsgivare och polisfacket korrigera enligt den svenska modellen. Polisen borde klara upp fler brott, men det har hänt en del som satt käppar i hjulen. Som terrorhotet, asylvågen, gränsbevakning och omorganisationen.

 

Polisens viktigaste uppgift är att förhindra att brott sker, menade Ygeman, och påpekade att det är en nidbild att Sverige skulle vara ett paradis för kriminella. Svensk poliskår klarar sig bra internationellt enligt undersökningar från BRÅ.

 

De särskilt utsatta områdena, har ökat med åtta, till 23, men en del av denna ökning beror på att en del områden har delats. Polisen kan bli en stor valfråga, men det är farligt om vi bara räknar poliser. Det finns många faktorer till att de utsatta områdena ökar i antal. Det handlar inte bara om poliser utan om en bredare samhällelig utveckling. Varför har de 23 blivit särskilt utsatta? Det handlar främst om att Sverige har blivit mer ojämlikt, den sociala utvecklingen går inte att bryta med batonger, det krävs även andra insatser enligt Ygeman.

 

När det blir fler poliser i de mest utsatta områdena, (det finns redan nu områden där det skett en 50% ökning av poliser) måste även det övriga samhället stärka sina insatser i området. Ygeman menar att vi har kommit en bra bit på den vägen… Klyftorna börjar nu minska och ungdomsarbetslösheten sjunker, i utsatta områden det är en bra början. Se hela intervju nedan:
Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994