Publicerat 2020-07-29 09:50

Sommarprat om poliser, kriminalitet och brott som uppmärksammats i media

Än en gång har Tyresöradion gjort ett program som behandlar det ständiga flöde av grova brott som sköljer över den kriminellt intresserade dagligen. Inte ens sommarstiltje eller Covid-19 har ändrat på det, på brottsfronten är det "Business as usual", dessvärre.

Och, så klart - Behövs det fler eller färre poliser?

Den sista frågan, har fått förnyad aktualitet under sommaren efter den debattartikel i Sydsvenskan som Blåljus tidigare beskrivit. Efter den ganska tunga kritiken mot slutsatserna i artikeln, från allt från poliser, advokater, åklagare till ministrar och andra politiker och debattörer, har skribenterna /forskarna skrivit en förklaring på Aftonbladets kultursidor. Där förklarar de att de inte alls vill avskaffa poliserna, det är inte vad de menar med att "Nedmontera polisen".

En del som läst den utsprungliga debattartikeln på Sydsvenskan, har haft synpunkter på författarnas personligheter eller förmågor. Blåljus menar att det är helt fel slutsatser att dra, de har så klart rätt att framföra sina synpunkter och det är intressant att se hur de resonerar, vilket blir ännu tydligare i Aftonbladetartikeln. Där skriver de bägge doktorerna från Lunds rättssociologiska institution om deras bevekelsegrunder och vad de menar med att "Nedmontera polisen":

"Begreppet refererar till det engelska defund the police, ett uttryck som är svårt att fånga i svensk översättning. Det syftar inte till att avskaffa polisen, utan om att flytta över både pengar och uppgifter från polisen till andra instanser så som sociala myndigheter och lokalsamhällets organisationer.

Att kritiskt diskutera hur vi lever tillsammans i ett samhälle och föreställa oss andra, rättvisare, sätt att organisera samhället på är nödvändigt inom akademin och i den offentliga debatten. Och vad vi båda forskare vill göra är att ifrågasätta uppfattningen om att fler polisingripanden skulle vara det enda och självklara svaret på sociala problem. På så sätt knyter ”nedmontera polisen” an till en lång tradition av kriminalpolitiska debatter i Sverige i vilka forskare och experter utmanar idén om att hårdare tag, längre straff och fler poliser är lösningen på sociala problem."

 

Där får Blåljus ge forskarna uppskattning för en ärlig och öppen hållning. Deras artikel knyter verkligen an till en lång tradition av kriminalpolitiska debatter i Sverige, som lett till en sannolikt unik mix av lägre straff, mjukare tag och färre poliser som lösningen på en allt grövre brottslighet. Till det har politiker genom storstadsmiljarder (Storstadssatsningen) och andra pengaregn försökt lösa sociala problem, utan fler poliser. Den politiken har nu prövats snart ett halvt sekel, och har med förlov sagt inte varit helt framgångsrik. Sannolikt är det därför så många prominenta personer reagerat mot en återgång till den medicinen mot dagens kriminalpolitiska problem i Sverige.

 

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994