Publicerat 2019-07-01 08:20

Söndagkväll i Almedalen och i norra Stockholm

Miljöpartiet hade äran att inleda årets Almedalsvecka. Som brukligt kommer Blåljus att referera talen som partiernas företrädare håller på kvällen, särskilt avseende innehållet beträffande lag, rätt och polisfrågor. Vissa händelser under söndagskvällen, i norra Stockholm ger kanske en vink om att sådana frågor har en viss aktualitet...

Per Bolund, är som bekant nytt språkrör för Miljöpartiet. I hans tal till publiken i Almedalen, var temat mångfald och hur samhället kan bli grönare. Den allra största delen av talet handlade om miljöfrågor och hur viktigt det är att miljöpartiets gröna politik får större inflytande.

Talet inleddes med orden:

"Hej mångfaldsvänner!

Vänner av mångfald, kan man vara något finare? Vi vet alla hur mångfald berikar, både i samhället och i naturen.

Jag fick en påminnelse om det när jag lät min gräsmatta växa upp till en sommaräng i år.

Alla dessa fantastiska blommor, fjärilar och humlor som dök upp, det var en ren njutning att se!

Men tyvärr är vår mångfald hotad."

 

När det gäller lag och rätt, fanns ett kort stycke på slutet av talet med anknytning till trygghet och säkerhet. Bolund berättade att han uppskattar Almedalen för att det när det är som bäst  är ett möte mellan fältbiologen och fackbasen, mellan MR-aktivisten och PR-konsulten, mellan den gröna ungdomen och bankchefen.

 

"Men något har förändrats. Alla kan inte delta i myllret och samtalen längre. I år har bland annat RFSL valt att inte vara här med oss andra. Av rädsla för sin egen säkerhet.

Det är helt oacceptabelt att de som arbetar för allas lika värde inte ska våga delta och göra sin röst hörd. Jag kan förstå och respektera den rädsla som de känner. Men vi ska aldrig acceptera de krafter som vill skrämma andra till tystnad.


Förra årets mångfaldsmarsch visade upp precis det som extremisterna själva är rädda för. Att vi är många och att de är några få. Och att vi är många som tänker stå upp för alla människors lika värde, medmänsklighet och demokrati. Det är demokratin och våra värderingar som de är rädda för.

 

Grönt är inte bara en vacker färg, det är en ideologi som baseras på alla människors lika värde och lika rätt att göra sin röst hörd utan att behöva mötas av hot och hat."

 

Samtidigt som talet och de närmste timmarna efter, fick de poliser som inte kommenderats till Almedalen och sjukvården i Stockholm mycket att göra. Att det mördas med skjutvapen på allmänna platser i Stockholm har hänt även tidigare. Men sannolikt har det inte förekommit tidigare att det skjutits på tre platser i staden inom fem timmar med fyra skjutna offer som följd, varav två avlidna...

 

Men just dessa våldsdåd inträffade som sagt inte i tid för att komma med i talet.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994