Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2019-02-22 11:50

Starka reaktioner på brandattentat mot polisgarage


I Malmö, har en anlagd brand drabbat bland annat polisens garage, denna gång dessbättre utan att någon skadats. Däremot, även det dessbättre, har två misstänkta gärningsmän anhållits som misstänkta för mordbranden /attentatet. Flera reaktioner har hörts på denna nyhet, som för övrigt gick ganska obemärkt förbi.

Vi börjar med ordförande i Polisförbundet Region Syd, som delat en bild på kollegornas skadade polismaterial, och kommenterat på Twitter: "Brandattentatet mot en av Malmös polisstationer är oerhört allvarligt. En av Malmös yttre befäl Henrik visar en del av de materiella skadorna som blev. Är så frustrerad att säkerheten mot mina kollegor är så undermålig."

Chefen i region Syd Stefan Sinteus säger enligt Sydsvenskan: – Det är ett hot mot hela samhället. Man gör dåden för att markera att polisen varit för effektiva.

Vår nye polisminister, Mikael Damberg skriver på Twitter: "Besökte nyligen på första resan som inrikesminister. Tydligt att man ökar pressen på stadens gängkriminella. Varannan dag plockas ett vapen från gatan. Gårdagens oacceptabla attack mot polisgaraget har resulterat i två anhållna under dagen."

Och Rikspolischef Anders Thornberg beskriver vad polimyndigheten gör för att förebygga liknande attacker på polisen.se:

Den anlagda branden mot ett polisgarage i Malmö under onsdagskvällen är ett allvarligt angrepp mot polisen. Samtidigt fortsätter polisen att stärka sitt skalskydd.

− Det här är ett allvarligt angrepp mot polisen och de poliser som är satta att skydda medborgarna. Vi kommer att fortsätta att lägga stor kraft på att utreda dessa brott för att lagföra de skyldiga, säger rikspolischef Anders Thornberg.

 

Polisen arbetar mer offensivt

Enligt Polismyndighetens bedömning beror många av angreppen mot polisen under senare år på att polisen arbetar mer offensivt mot de kriminella miljöer som står bakom mycket av den grova brottsligheten.

 

− Vi har sett en stor ökning av antalet som häktas för grova vapenbrott. Vi tar allt mer vapen och narkotika i beslag. Vi har också framgångar i utredningarna av de många mord och mordförsök som har inträffat i de kriminella miljöerna. De angrepp som riktas mot oss är många gånger en reaktion på vårt arbete, säger rikspolischefen.

 

80 miljoner till förstärkt säkerhet

Samtidigt fortsätter satsningarna för att stärka skyddet av polisens lokaler. Under 2018 satsades närmare 80 miljoner kronor på att förstärka säkerheten i landets polishus med förbättrade larm, säkerhetsdörrar, kamerabevakning, säkrare receptioner och ökat insynsskydd. Under 2019 avsätts ytterligare 35 miljoner kronor för det fortsatta arbetet.

 

− Vi kommer att fortsätta detta arbete under kommande år. Det fysiska skalskyddet är en viktig del. Vi uppgraderar också skyddsutrusningen för poliser i yttre tjänst och förstärker skyddet i polisens fordon. Utöver det genomför vi en översyn av polisens säkerhetsorganisation där verksamhetsskyddet och medarbetarskyddet ingår, säger rikspolischefen."

 

Blåljus välkomnar samsynen att skalskydd och säkerhet för polislokaler och poliser måste stärkas. Det är bra att pengar satsas på det också, och det är bra att det går att specificera beloppen i framtiden redan nu. Det har ofta varit Polisfackets skyddsombud som drivit just säkerhetsfrågorna, och ofta har ekonomiska argument varit vad de mötts av. Så förändringen är välkommen.

 

Tommy HanssonGilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994