Publicerat 2018-07-05 20:10

Statsministerns tal i Almedalen

Vi får erkänna, att vi hade väldigt höga förväntningar på Stefan Löfvens stora tal i Almedalen. I hans tal i Järva, beskrev han jämlikhetsaspekten på utsattheten för brott, med ett tydligt brottsofferperspektiv. Samma anslag, i mindre format kunde vi finna även i Almedalen.

Löfven talade likt flera av sina företrädare i Almedalen, om hotet mot demokratin från odemokratiska grupperingar. Vi hade kanske väntat oss att han skulle kommentera de senaste veckornas mord och skjutningar i vissa områden, men det gjorde han bara indirekt, genom att hänvisa till en sörjande moder i Rissne efter ett tidigare illdåd. Annars kanske det funnits färska besked sedan Regeringen bestämt träff med polisledningen om den senaste mordvågen.
Men så här lät det:

"”En del av mig är borta, den glädje jag kände är borta. Jag känner så många ungdomar i Rissne som fortfarande kommer fram till mig. Hur kunde de vara så grymma och kallblodiga? Han blev mördad av folk som han trodde var hans vänner.”

 

Hennes son är död. Och hennes andra son berättar:

”Jag har i många år jobbat med att hjälpa unga ut ur kriminalitet, men jag kunde inte nå ut till min bror. Det är mitt största nederlag, som jag tvingas leva med för resten av mitt liv.”

 

Att se till att alla unga hamnar rätt i livet, är nog en av samhällets svåraste uppgifter. Också här spelar skolan en avgörande roll. Men också hur våra unga mår, hur de bor, hur de kan leva sina liv, och hur snabbt rättssamhället reagerar, om de börjar begå brott.

 

Därför vill vi nu göra en stor satsning för ungas psykiska hälsa. Vi genomför 2000-talets hittills största byggprogram, för att bekämpa bostadsbristen och trångboddheten. Vi riktar samhällets samlade styrka, mot hedersförtrycket, sexismen och diskrimineringen, så att unga kvinnor och män kan leva som de vill, älska vem de vill, klä sig som de vill, röra sig där de vill - rakryggade, självklara, stolta!

 

Och vi genomför den största ekonomiska satsningen på polisen på 20 år. Vi fördubblar utbildningsplatserna, och förbättrar arbetsvillkoren, med målet att nå 10 000 fler polisanställda till 2024 – så polisen alltid är starkare än gängen."


En aningen kortfattad beskrivning av den mångmiljardsatsning som ligger framför varje tänkbar regering som vill uppfylla sina löften om 10000 fler polisanställda.


Dessutom nämndes polisen ett par gånger till vid beskrivningen av hur höga skatter skall finansera ett starkt välfärdssamhälle, tillsammans med vårdanställda, lärare och annan personal i det offentligas tjänst.


Nyheten i talet, var Socialdemokraternas nya idé om att höja arbetsgivareavgifterna för att finansera en högre nivå på den allmänna pensionen, om sisådär 40 år. När dagens 30-åringar når pensionsåldern som då sannolikt ligger runt de sjuttio. Om Pensionsgruppen kan enas om den Socialdemokratiska idén. Frågan är ju i så fall, varför avgifterna inte redan nu bakats in i det förslag som pensionsgruppen lade straxt innan jul, som innebär förbud för majoriteten av anställda att ta ut allmän pension från 61 års ålder. Eftersom dagens inbetalningar betalar för dagens pensionärer, hade möjligheten för utarbetade arbetare (eller poliser) att hinna gå i pension innan krämporna kommer ifatt, varit bättre. Själv tycker jag, att det var en aning modigt, eller dumdristigt, att dra in pensionsfrågan i valrörelsen.
Trots allt, var det ett mycket engagerat tal, med personliga minnen och erfarenheter, som uppenbarligen uppskattades av publiken i solen. Särskilt av SSU-arna, som ju i och för sig också är de som skulle vinna på de nya pensionsidéerna!

 

Tommy  HanssonGilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994