Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-08 12:10

Stockholm attackerat

Nu har det hänt. I Stockholm. Ett fullbordat terrordåd med fruktansvärda konsekvenser. Vi tänker på offren, som förlorade sina liv eller blev skadade. Och deras anhöriga.  
 

Men samtidigt visade Stockholm en styrka mitt i kaoset. Vid händelsen agerade vanliga människor helt adekvat, och många klarade sig undan attacken tack vare att de lyckades sätta sig i säkerhet. Direkt efter händelsen, fick skadade hjälp av medmänniskor och butiksväktare. Räddningstjänst, med ambulanser, brandkår och sjukhus gjorde stordåd. Kyrkan, ideella organisationer och kommunen, liksom många medmänniskor hjälpte utsatta och strandsatta.

 

Liksom poliserna. Än en gång har svensk polis visat sin styrka vid ofattbara händelser. Mitt i kaoset tog sig poliser tid att visa medkänsla samtidigt som de var oerhört professionella. Poliser som till vardags sitter bakom skrivbord ryckte in och jobbade dubbla pass. Säkert kunde de göra nytta vid en avspärrning eller på annat sätt. Poliser som skulle vara lediga anmälde sig till tjänst.


Poliserna åkte snabbt till platsen för attentatet. Poliser övervakade våra förorter. Poliser grep den misstänkte gärningsmannen. Poliser utreder det fruktansvärda brottet. Poliser ledde insatsen. Poliser informerade på plats och i media. Varken polischefer, presspoliser eller andra poliser tänkte på att gå hem. Detta hände en fredag eftermiddag. Fredagsmyset uteblev.
 

På kvällen uttalade sig terrorexperter i TV om hur den svenska polisen som ofta granskas kritiskt och har bristande resurser kunnat göra ett så pass bra jobb. Faktorer som nämndes, var att vi jobbar i en organisation. Vi har en bra utbildning och träning. Vi jobbar inte ensamma utan tillsammans och med andra myndigheter. Vi är beväpnade. Vi har kroppsskydd och annan skyddsutrustning.  

 

Allt detta är frågor som Polisförbundet arbetat för genom åren. I fredags visade sig kanske en effekt av det arbetet. Samtidigt satt Polisförbundets nationella skyddsombud med i ledningen för insatsen efter attentatet. För att säkra att polisernas arbetsmiljö skulle tillgodoses så långt förhållandena medger det. Det är lika för alla poliser. Det är för händelser som detta som vi har valt vårt yrke. 

 

I samband med attacken, innan allt klarnat, skrev Polisförbundet på sin facebooksida följande:  

 

”När vissa av oss stänger av TV:n och avslutar den här fruktansvärda fredagen så återstår ännu massor av jobb för många av våra medlemmar.

 

Ikväll känner vi stor stolthet över alla kollegor som gjort och gör en enastående insats i en svår stund.

 

Det andra flyr ska vi som poliser hantera. Resolut, kontrollerat och professionellt. Det är vid sådana tillfällen det ibland skamfilade ordet "kåranda" visar sig från sin bästa sida. Den blå linjen är tunn men stark. 

 

Tillsammans är vi starka. 

Tack! Polisförbundet är stolta över er!”

 

I det tacket förenar sig Blåljus och Förbundsregion Stockholm. 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994