Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-09 12:50

Stockholm begär förstärkning mot mordvågen

Vi är ju vana vid att Region Stockholm förstärker här och där när polisresurserna brister i landet. Men den senaste utvecklingen av grova våldsdåd i vår egen region, tvingar nu regionen att begära förstärkning för att kunna bromsa och helst vända utvecklingen. Frågan är väl var resurserna ligger på hyllan och väntar...Det var på en välbesökt presskonferens om de senaste morden i vår region som regionchefen Ulf Johansson, polisområdeschefen i nord, Patrik Ungsäter, och insatsledaren Gunnar Appelgren, beskrev en oro för att det kan komma ännu fler mord och andra våldsdåd framöver. Situationen är alarmerande och mycket allvarlig, konstaterade de. Och det är inte som att det varit lugnt tidigare eller att polisen har legat på latsidan.

 Det pågår för närvarande förundersökningar om 47 mord och 57 mordförsök. Bara i år har 17 skjutningar inträffat som lett till sju döda och 14 skadade i Region Stockholm.

Till det kommer att  polisen utreder 436 grova brott som utpressning och människorov.

Gunnar Appelgren berättade att bakgrunden till det grova våldet som nu eskalerar är tolv gängkonflikter pågår i Stockholmsområdet, sex i norr och sex i syd. Bara under de senaste månaderna har polisen beslagtagit 17 Kalashnikovs i den kriminella miljön. Ändå är vapentillgången fortsatt god bland de kriminella.

 

Utan att säga det rätt ut, var det en aningen pessimistisk bild som gavs. Med förstärkt polisbevakning, med förstärkt utredningsresurs och med alla samhällets övriga aktörers bidrag är förhoppningen att utvecklingen bromsas. Men polisena var tydliga med att risken finns att problemen fortsätter och att de mord som skett leder till nya hämdmotiv.

 

En reporter frågade var resurserna som Region Stockholm nu behöver för att klara den akuta situationen ska tas, och fick svaret att först ska behovet specificeras. Därefter blir det polismyndigheten som får se nationellt var resurserna finns att tillgå. Dock finns anledning att anta att det inte blir från Region Syd, med hänsyn taget till situationen där...


Begäran från Stockholm, lär hamna på mycket hög nivå inom polismyndigheten. Vad Rikspolischefen tycker om den senaste utvecklingen kan anas i nedanstående inslag där han intervjuas om polisens situation, och hur det känns att arbeta i utsatta miljöer...
Tommy Hansson

 

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994