Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-08-07 10:50

Stockholm behöver fler poliser snabbt

Det kommer att kosta. Och det måste få kosta.


Valentina Xhaferi på SVT fortsätter att granska poliskrisen ur ett stockholmsperspektiv. Polismyndigheten jobbar på att få poliser som lämnat att komma tillbaka, via en kampanj, men verksamheten går på minimibemanning, vilket sliter hårt på poliserna.

Grova våldsbrott
fortsätter att sluka resurser samtidigt som jätteevenemang som Stockholm PRIDE kräver sin tillsyn.

Samtidigt skall de så kallade vardagsbrotten hanteras. Och när prioriteringarna är stenhårda, måste en del ärenden som inte är jätteakuta läggas på hög.
Södertäljepolisen Tanja Rosén Vilidu beskriver vilken frustration det innebär för en polis i mötet med brottsoffer: – Jag skäms när jag peppar en kvinnan som blivit misshandlat av sin man, igen, till att medverka till anmälan. Ingen hinner ändå ta tag i det under det närmsta året, noterar hon. Hon beskriver en verklighet där det gäller att hantera brottsanmälningar genom att lägga ned allt som kan läggas ned, för att inte skapa balanser. Detta för att det inte finns personal nog att ta tag i utredningarna. Och då kan det rent av handla om kvinnor vars män vill ha ihjäl dem...

Tillsammans med löneläget, arbetssituationen, arbetstiderna och utvecklingsmöjligheterna, är många poliser frustrerade över att de kriminella vet vilken nivå det ligger på för att polisen ska utreda ett brott, och de vet också att det inte blir någonting av utredningen. Det blir så att de då kan fortsätta begå brott, säger Tanja till SVT. Risken finns att fler poliser lämnar yrket under den närmaste tiden, konstaterar hon.

Valentina har även talat med en chef i polisområde Syd i region Stockholm. Eftersom det tar lång tid att få fram de nya poliser som behövs för att fylla luckorna i leden, kommer polisen att se över fördelningen av poliser i regionen.  Jobbar verkligen alla poliser där de behövs allra mest i förhållande till belastningen? Dessutom finns en tanke på att rekrytera poliser från andra delar av Sverige, för att jobba där behovet är som allra störst i vår region.

Blåljus kan inte låta bli att fundera på en annan sak, som inte nämns i reportaget. Svårigheten att rekrytera blivande poliser till yrket. Frågan är om polisyrket är tillräckligt attraktivt på en ganska het arbetsmarknad som vi har i region Stockholm. Poliserna rekryteras ju med samma ingångslöner och liknande löneutveckling över hela Sverige. Varför ska man då söka sig till Stockholm där exempelvis boendekostnaderna är extrema, och alternativa jobberbjudandena kan ge avsevärt bättre anställningsvillkor. En klok polis beskrev arbetsmarknaden för poliser jämfört med den för civilanställda så här på Twitter: "Den aktuella situationen är väl snarare att civila rekryteras i en marknadsekonomi medan poliser rekryteras i en planekonomi. Är det rimligt..."

Marknadskrafterna i region Stockholm gör att alla som nyanställs till polisen i regionen får marknadsmässiga löner, utom nyanställda poliser. Det påverkar så klart de ekonomiska möjligheterna för poliser att ha råd att söka sig till vår region.

Marcus Bohlin, i Sundsvalls tidning har skrivit en ledare som handlar om hur polisyrket värderas. Den bör läsas av alla som bestämmer över polisens anställningsvillkor, kanske särskilt politiker. Marcus konstaterar att det inte är vettigt att betala de som lämnat yrket mer för att komma tillbaka. För hur skulle det uppfattas av den polis som varit yrket troget?

Marcus skriver:

"På längre sikt handlar det om att göra polisyrket mer attraktivt.

Poliser förtjänar en skälig ersättning, även om det rimligen inte är ett yrke man i första hand väljer för pengarnas skull – då får man väl söka sig till finansbranschen eller så

– men det är heller inte rimligt att många väljer att sluta för att de enkelt kan få upp sin lön med flera tusenlappar och samtidigt få bättre arbetstider på en annan arbetsplats.

 

Polislönerna måste generellt justeras upp för att öka yrkets attraktivitet och arbetsförhållandena måste bli bättre – dels bättre arbetstider, dels måste poliser få de befogenheter och resurser som behövs för att kunna utföra arbetet på ett bra sätt. Det kommer att kosta. Och de måste få kosta.

 

Att upprätthålla lag och ordning är en av statens kärnuppgifter, det är ett område som måste prioriteras."

 

Blåljus konstaterar att just nu prioriteras det mellan vilka viktiga arbetsuppgifter för polisen som ska prioriteras bort...

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994