Publicerat 2019-07-29 13:50

Stod inget om det i rekryteringsbroschyren för att bli polis?

Dagens Juridik berättar om ett rättsfall som i blixtbelysning ger bilden av med vilket allvar domstolar i Sverige ser på våld mot poliser. Dessutom visar rättsfallet vilka förväntningar som finns i svala domstolssalar på polisers förmåga att ta emot, tiga och lida. Det talas ibland om att samhället ställer upp för sina poliser...

Umeå tingsrätt och Hovrätten för Övre Norrland har dömt en kvinna som sparkade en polis mot kroppen och tog ett hårt grepp om och slet polisen i håret vilket orsakade smärta, sårskada och blånader på den kvinnliga polisen. Våldet utövades av en 26-årig kvinna som skulle transporteras till Umeå polishus för kroppsbesiktning.

 

Den kvinnliga brottslingen dömdes av domstolarna för våld mot tjänsteman och ringa narkotikabrott. Domen  blev skyddstillsyn...


Den skadade polisen, begärde ersättning för kränkning på grund av  våldet och skadorna hon utsatts för, med ett belopp om 15 000:-. När domen blev som den blev, kunde man ju hoppas att skadeståndet kunde bli en läxa. Det  blev det också, dock inte för gärningskvinnan, utan för Sveriges poliser...

 

Domstolarna konstaterade att en förutsättning för ersättning är att det varit fråga om en allvarlig kränkning.

Det förhåller sig enligt rätten dessutom på det sättet, att om en polis i tjänst har tillfogats en allvarlig kränkning måste beaktas att det ingår i polisers arbetsuppgifter att ingripa mot besvärliga och ibland våldsamma personer. En polis måste i en sådan situation vara beredd på att mötas av visst våld, hot och ofredande samt ha en bättre mental beredskap inför detta än andra.


I detta fall hade 26-åringen redan före våldet visat sig besvärlig genom att motsätta sig att bli förd till polisstationen för provtagning, något som föranlett poliserna att handfängsla henne.

Inför våldet i bilen i bilen måste polisen därför ha haft en mental beredskap för att hon haft att göra med en våldsam person. Kränkningen kan därför inte anses som allvarligare än vad polisen haft att räkna med i sin tjänsteutövning.
 
Blåljus gläds varje gång ministrar och andra politiker betonar hur allvarligt det är när poliser angrips i sin tjänsteutövning. Samtidigt blir vi gång på gång besvikna över hur våra domstolar ser på våld mot poliser. Samma domstolar som med rätta ställer höga krav på att rättens tjänare på högre nivåer inte ska behöva stå ut med otrevligheter på grund av sina yrken.
 
Polisförbundets studerandeombudsman Peppe Larsson har noterat domen ovan, och skriver på Twitter: "En kvinna sparkade en polis mot kroppen, tog ett hårt grepp om o slet polisen i håret vilket orsakade smärta, sårskada o blånader. Men varken tingsrätten eller hovrätten anser att polisen har rätt till kränkningsersättning. Sugen på att söka polisskolan?"

Blåljus kunde inte säga det bättre...

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994