Större utmaningar möts inte med lägre krav på poliser!

Idag skriver Liberalernas rättspolitiske talesman Roger Haddad på SvD om polisyrkets betydelse i samhället, om kraven för att bli polis, och hur attraktivt yrket måste vara för att det ska bli fler poliser. Han får medhåll om vikten av att poliser har fysisk förmåga också av en blivande polis som tryggar återväxten.
Idag skriver Liberalernas rättspolitiske talesman Roger Haddad på SvD om polisyrkets betydelse i samhället, om kraven för att bli polis, och hur attraktivt yrket måste vara för att det ska bli fler poliser. Han får medhåll om vikten av att poliser har fysisk förmåga också av en blivande polis som tryggar återväxten.

Roger Haddad skriver idag en debattartikel

på SvD, där han betonar att polisyrket måste bli attraktivt och att kraven för att bli polis inte bör sänkas ytterligare. Haddad vill bland annat höja polislönerna redan i år med i genomsnitt 4000:-/polis.

 

Som Blåljus tidigare beskrivit

finns det förslag om att de fysiska kraven för intag till polishögskolorna skulle sänkas från den redan idag ganska låga nivån. Dagens nivå innebär en genomsnittlig styrka, som skulle sänkas till en lägre som sedan skulle kunna tränas upp under utbildningen före examination och godkännande. Även detta är något som Haddad tar upp i sin artikel och kritiserar. Han kräver att polisyrkets attraktionskraft stärkts i stället för att sänka intagningskraven till ett av samhällets viktigaste yrken.

 

Som bekant har begåvningskraven redan sänkts sedan tidigare,

så det är ett sluttande plan vi står på och valen blir tydliga. Antingen höja polislönerna rejält, eller tro att sämre poliser ska klara av värre utmaningar som framtiden kommer att bjuda på. En sak kan vi vara övertygade om. Om en felrekryterad polis gör ett misstag, kommer media, politiker och sakkunniga, förutom rättsväsendet att vara obarmhärtiga i sin dom. Oavsett om misstaget beror på fysiska eller psykiska tillkortakommanden. Men då är det så dags.


Hur realistisk idén om att träna upp en otillräcklig fysik under polisutbildningen är, kan anas av denna text som skickats till Blåljus av en missnöjd polisskolestudent, som bett att få vara anonym.

 

”Hej jag är en polisstudent på Södertörn.

 

Idag när det pratas mycket om att öka polisyrkets attraktion tycker jag och många klasskamrater med mig att det är konstigt att man tar bort eller kraftigt minskar de gym som finns tillgängliga för oss som studerar till poliser i Stockholm.

 

I det nya övningshuset som byggs bredvid Södertörns högskola kommer vi inte få plats med ens hälften av all den gymutrustning som polisstudenterna lyckats skramla ihop och som nu används i en lokal inne på högskolan. Dessutom kommer gymmet på Sörentorp inte vara tillgängligt för oss efter sommaren.

 

Det är klart att vi ser till att träna på annat håll, men det är samtidigt lite ironiskt att stänga ner våra gym när målet är att öka attraktionen på utbildningen. Varför tillfrågades inte studenterna innan bygget av de nya lokalerna om vad man tyckte var viktigt?

 

Nu säger man att de nya lokalerna tyvärr inte har plats för ett gym.


Vilken dundertabbe.”

  

Blåljus kan bara hålla med, och notera att det vore en lika stor dundertabbe att sänka kraven för polisutbildningen. Kanske var det även en dundertabbe att stänga Polishögskolan i Sörentorp, med dess utmärkta faciliteter, allt från hinderbana, terrängspår till gym. Poliserna där hade utmärkta förutsättningar för att träna och uppträda i uniform utan att det väckte anstöt. Och närheten till Stockholms främsta kriminologiska och juridiska institutioner på Stockholms Universitet!

 

Bild borttagen.

Vi gläds åt att kommande polisgenerationer ställer krav på sin utbildning till Sveriges finaste och svåraste yrke!


Det gör Polisförbundet också!


Även denna fråga borde vara något för vår nye rikspolischef att fundera över - även om det så klart är många att lyssna på och mycket som ska rättas till i början på det nya jobbet...

 

Tommy Hansson