Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-12-13 09:50

Struntar polisen i asylbedrägerier?

Det är onekligen intressant hur debatten i asylfrågor kan ändras genom åren. Från att varje berättelse borde ge rätt till bosättning i Sverige, har utgångspunkten nu blivit att kontroller och utredning av sanningshalten av asylskäl borde bli grundligare och att endast verkliga asylskäl ska ge asyl.

Sveriges Radios ekoredaktion har granskat hur asylhanteringen i Sverige går till. Då upptäcktes att det går att köpa asylpaket från flera säljare, med plausibla berättelser om politisk förföljelse, kanske till och med inklusive en regimkritisk websida som ovedersägligen berättigar till asyl i Sverige. Om sidan hade varit driven av den asylsökande.

 

Reportagen visar att Migrationsverket näppeligen spräcker den sortens falska men trovärdiga berättelser i någon större omfattning.

 

I ett uppföljade reportage ifrågasätts att inte Polisen utreder detta slags asylbedrägerier i någon större omfattning. I något fall ska det ju även enligt reportagen finnas en svensk medborgare som figurerar som säljare. Gränspolischefen Patrik Engström beskriver dock mycket sakligt hur polisen kan hantera denna typ av brott, i förhållande till annan brottslighet.


 

Patrik konstaterar i en intervju med Ekot att straffvärdet för det här brottet i Sverige är ganska lågt. Samtidigt skulle det krävas oerhört mycket spaning och internetutredningsarbete för att få till en rättegång. Så det skulle vara utredningsekonomiskt orimligt att lägga ner de resurserna som skulle krävas för att kunna identifiera en gärningsperson. Patrik tillägger att ”Polisen i Sverige står inför en situation där vi har svårt att hinna med att utreda prioriterade brott. Så även om vi skulle önska att vi kunde utreda också de här brotten så går det inte att prioritera det.”


Bättre kan det knappast sägas.

 

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994