Svag ekonomi tvingar bort ekoutredare

Svår pengabristdrabbar kampenmot ekobrotten12 poliser, huvudsakligen från Stockholms län och Västra Götaland, får lämna Ekobrottsmyndigheten där de arbetat som utredare.

- Det handlar uteslutande om myndighetens kärva ekonomiska läge, säger personaldirektören Jesper Frithzell på myndigheten till Blåljus. Poliserna blir inte uppsagda eller förlorar sin anställning. Den sex mån provtjänstgöring som de har vid Ekobrottsmyndigheten avbryts och de återgår till den polismyndighet som de närmast kom ifrån. Vi hade mycket gärna sett att vi kunnat behålla de här medarbetarna. Verksamheten kommer påtagligt att påverkas negativt av att de försvinner.

- Vi har ett underskott, fortsätter han, och personalomsättningen har inte blivit den vi räknat med. Dessutom har det nya polisavtalet blivit betydligt dyrare än vi förutsett. Vi har ju inget inflytande på avtalen. För vår del styrs de huvudsakligen av Rikspolisstyrelsen och Riksåklagaren. De läggs bara i vårt knä.

- Det är kärva ekonomiska tider för oss på Ekobrottsmyndigheten, förklarar Jesper Frithzell. Vi har ju äskat tilläggsanslag men fick inget i vårbudgeten. Vi måste från myndighetens sida själva reglera i att få en ekonomi i balans. I det läget var vi tvungna att inleda MBL-förhandlingar om avslutande av de här 12 polisernas placering hos oss. Vi ska naturligtvis göra allt vi kan för att omställningen ska gå så smidigt som möjligt för dem.

BLÅLJUS KOMMENTAR: Återigen blir man förbryllad över dubbelheten i regeringens budskap. Å ena sidan mycket tal om kamp mot den organiserade brottsligheten. Å andra sidan ingen ekonomisk stöttning till exempel till ekobrottsmyndigheten som gör det möjligt för den att behålla kompetens och arbetskraft i just kampen mot grova brott. Svårt att få det att stämma.