Publicerat 2020-06-10 08:50

Svensk polis bör hyllas, inte beskyllas för rasism

Tomas Tobé, som nu är EU-parlamentariker efter att ha varit Moderaternas rättspolitiske talesman i många år, har skrivit en debattartikel i Expressen som handlar om hur svenska poliser anklagas på grund av Amerikanska kollegors rasism. Regelmässigt övervåld eller utbredd rasism präglar inte svensk polis, skriver han.

Tobé skriver att Sverige har en poliskår att vara stolt över. Svenska poliser är professionella, välutbildade och hårt arbetande. Regelmässigt övervåld eller utbredd rasism präglar inte kåren. Deras främsta problem är i stället underbemanning och undermåliga arbetsvillkor. Ilskan och kritiken som nu riktas mot polisen är därför inte berättigad. Alla Sveriges poliser förtjänar både uppskattning och stöd från oss politiker, även när opinionsvindarna blåser.
 
Blåljus kunde inte ha skrivit det klarare. Med det sagt, visst förekommer det avarter även inom svensk polis, men då har vi andra kollegor som korrigerar dessa.
 
Tobé menar att det är självklart att polisen granskas, men vänder sig mot att politiker recenserar enskilda polisers ingripanden, nu senast i samband med BLM-oroligheterna. Han påpekar att politiken har en benägenhet att inte stå upp för Sveriges poliser när de utsätts för kritik. När Polismyndigheten för ett antal år sedan genomförde det så kallande REVA-projektet i syfte att öka avvisningarna av personer som vistades i Sverige illegalt väckte detta stor debatt. I stället för att stå upp för polisens agerande och försvara projektet vek sig politikerna för det yttre trycket.
 
I stället bör fokus ligga på att stödja Sveriges poliser i den utsatta situationen som de nu befinner sig i.

Vi får inte göra om misstaget från REVA och böja oss för de som skriker högst i debatten. Det är helt enkelt inte sant att polisen i Sverige skulle ha samma problem som i USA, skriver Tobé och avslutar:

 

"(Polisernas) arbete ska hyllas, inte beskyllas. Utan deras insatser och hårda slit hade vi aldrig kunnat åtnjuta de fri- och rättigheter som vi värdesätter så mycket. För detta förtjänar Sveriges alla poliser stor uppskattning och ett helhjärtat stöd från oss politiker, som tydlig motvikt till de röster som nu höjs."
 
Blåljus tackar för artikeln.
 
Tommy Hansson

 


 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994