Publicerat 2019-07-10 09:00

Svenska kyrkan kan lära av Polismyndigheten

Det där med sociala media är en balansgång. Det fick svenska kyrkan i Limhamn erfara när de jämförde Greta Thunberg med Jesus, och kallade henne för "Jesus efterträdare" något som en del gillade men åtskilliga troende reagerade mot. Kritiken och debatten på Twitter gjorde att Limhamnskyrkan lade ned sitt Twitterkonto.

Sociala medie-experten och journalisten Emanuel Karlsten noterar i tidningen Dagen, att kyrkans beslut att lägga ned twitterkontot tycks aningen drastiskt. Limhamns församlings Twitterkonto har hållt en hög profil och varit uppskattat av många, enligt tidningen. Nu kommer kyrkan att hålla sig till kanaler som facebook och Instagram. Men enligt Karlsten är Twitter en kanal där det förekommer många intressanta samtal, även om forumet efter Donald Trumps intåg på forumet fått ett rykte om sig att vara råare än andra kanaler.

Frågan som ställs på sin spets i artikeln är om Svenska kyrkan inte ta ut svängarna på sociala medier. Kyrkan har ett ansvar att stå för tydlighet, stabilitet och tradition.

Karlsten jämför med Polismyndigheten som han menar kanske har ett ännu större ansvar än Svenska kyrkan att vara en seriös aktör i samhället.

"Enskilda medarbetare inom polisen tillåts att ta ut svängarna på sociala medier. Det blir ofta personligt, ibland roligt och ibland lite fel också. Kyrkan har nog en del att lära av polisen i det fallet, tycker han.

 Varför är det viktigt att kyrkorna använder sociala medier?
- Det är inte viktigt i sig, men om kyrkorna vill vara där människor finns då bör de vara aktiva i sociala medier."
 
Blåljus har vid många tillfällen noterat de insatser som poliser enskilt eller i officiella poliskonton gjort och gör på sociala media. Allt från Peppe, Reine Berglund till YB-Södermalm eller polisen i Kärrtorp. De når dagligen hundratusetals följare och med dagens polisbrist finns inte lokala poliser i tillräckligt antal för att komma i närheten. Så för att parafrasera Karlsten; om polisen vill vara där människor finns då bör de vara aktiva i sociala medier... Och visst uppskattar vi alltid när Polismyndighten tack vare engagerade poliser hålls fram som föredöme!

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994