Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-11-20 11:10

Tack till poliserna i Göteborgskommenderingen

Chefen i Region Göteborg, Klas Friberg sammanfattar på Intrapolis en av de största poliskommenderingarna i svensk historia. Alla statschefer kom välbehållna hem och kommenderingen kunde genomföras under ordnade förhållanden. Till sist blev det även helt acceptabla polisbaguetter...

"Vi har genomfört en av de största kommenderingarna i modern tid. Tack vare gediget förberedelsearbete och höga ambitioner hos er alla blev insatsen en framgång.

 

Jag måste erkänna,

det var med viss lättnad jag tog emot beskedet om att den sista statschefen lämnade Landvetter i fredags kväll. Inga underrättelser talade för att något allvarligt skulle inträffa, men det var ändå en stor och viktig kommendering och ett tungt ansvar som vilade på polisen i region Väst och på Säpo.

 

Vi klarade av vårt uppdrag med bravur.

Vi har haft en kommenderingsstab som har slitit hårt i månader för att få allt att flyta så bra och smidigt som bara är möjligt. Vi har haft medarbetare inkommenderade från hela regionen och hela landet. Ni har gjort ett bra arbete och visat att svensk polis kan hantera stora kommenderingar och stora uppdrag. Framgångsfaktorn är att laget har gått före jaget, hela polismyndigheten och samverkande myndigheter har bidragit.

 

Vår statsminister har kunnat genomföra mötet på det sätt som var tänkt och med fokus på regeringens frågor.

 

Jag vill tacka er alla som har medverkat till detta goda resultat, som har sett till att minnet av EU-mötet i Göteborg kommer att vara lugnet som rådde – och möjligen dåligt väder, köer och undermåliga baguetter.

 

Tack ska ni ha!"

 

Även kommenderingschefen, som med kraft tog tag i baguetteproblematiken, var nöjd med kommenderingen och skriver på polisen.se:

 

"– Vi har genomfört ett arbete som tryggat säkerheten för Europas stats- och regeringschefer under mötet i Göteborg på ett mycket bra sätt. Jag vill tacka alla medarbetare som arbetat hårt både under planeringen och genomförandet samt de samverkansparter och övriga polisregioner i Sverige som hjälpt oss. Samtidigt vill jag beklaga de trafikstörningar som uppstod.

 

Färre bilar på vägarna än vanligt

I samband med polisens eskorter av mötesdeltagarna uppstod trafikstörningar i Göteborgsområdet under vissa perioder under torsdag och fredag.

 

– Det hade vi räknat med och därför gick vi tidigt ut och förvarnade om att man skulle vara beredd på störningar och helst avstå från resor som inte är nödvändiga. Tack vare att allmänheten har lyssnat på oss blev det betydligt mindre trafik på vägarna. Det underlättade vårt arbete och köerna blev inte så omfattande som befarat, säger Erik Nord.

 

Inga ordningsstörningar

Ett mindre antal tillståndsgivna allmänna sammankomster har genomförts. Inga ordningsstörningar har förekommit och dialogpolis har varit på plats för att underlätta för demonstranter.

 

Inga personer har hittills frihetsberövats under kommenderingen med koppling till EU-toppmötet."

 

Blåljus förenar oss i lättnaden att Göteborgarna och eventuella tillresta demonstranter denna gång höll sig inom lagens råmärken. Poliserna har som vanligt jobbat på, ibland trots väder, mat och förläggningsvillkor. Sådana förtretligheter får ju aldrig gå ut över polisers professonalism. Däremot kan det finnas anledning att lära av denna som av andra stora kommenderingar så att det poliserna får de bästa möjliga förutsättningarna.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994