Publicerat 2019-03-18 10:00

Terrordådet i Nya Zeeland

Blåljus sörjer alla mördade, skadade och känner med deras familjer och vänner. Våra tankar går även till de som i tjänsten fått hantera följderna av den obarmhärtiga attacken mot bedjande oskyldiga människor. Dådet ger en påminnelse om att våldet kan slå till när som helst och drabbar blint.

Hur fruktansvärt terrordådet än drabbade Christchurch, kunde det ha blivit ännu värre. I Nya Zeeland hyllas nu två lokala poliser, som när de hörde om mördandet lämnade en utbildning, tog sina vapen och sin tjänstebil och åkte ut på stadens gator. Det var två poliser med sammanlagt 40 års tjänst, som normalt arbetar i byar utanför staden. De var på en övning just i att avbryta pågående dödligt våld när verkligheten tog över.

När de åkte ut på staden, tog de den väg de förmodade att terroristen skulle välja från den andra attentatsplatsen. De mötte hans bil och övervägde hur de skulle stoppa honom på bästa sätt. De valde att helt enkelt ramma bilen, på förarsidan, och sedan handgripligen dra ut terroristen ur bilen. Tillvägagångssättet valdes då de förmodade att terroristen annats skulle kunna finna nya offer att mörda.
 
Deras chef känner tacksamhet att det var två så erfarna poliser med rätt träning som hanterade händelsen så pass resolut. Det första en av konstaplarna gjorde efter gripandet, var att ringa till chefen och rapportera att han kört sönder en polisbil. Det var den andra polisbilen på någon vecka som skadats, och polischefen hade gett direktiv till personalen att vara mer varsamma med tjänstebilarna. I det här fallet, hade han dock bara beröm att ge till sina poliser.
 
Poliserna som grep teroristen betecknas nu som hjältar i media, något som de slår ifrån sig. De menar att de bara gjorde sitt jobb, som de är tränade för. En av dem har nu åkt på en planerad semester och den andre har fått ledigt. Enligt deras facklige ordförande, Polisförbundet i NZ ordförande Chris Cahill, vill de inte dra uppmärksamheten till sig själva utan bara fortsätta att jobba på som vanligt. Samtidigt skickar poliser från hela världen meddelanden om stolthet, stöd och gratulationer för deras insats. Den facklige ordförande har ägnat tiden efter terrordådet till att besöka kollegor som varit inblandade bland annat i det svåra och påfrestande identifieringsarbetet av alla avlidna.

Chris säger till NZ Herald, att han tar sin hatt av för de inblandade poliserna.
Det gör Blåljus också, liksom för alla andra inblandade i räddningstjänsten.

Om terroristen fått mer än 36 minuter på sig kunde katastrofen ha blivit ännu mer fruktansvärd.

Blåljus kommentar: I demokratiska stater i hela världen är poliser på alla nivåer beredda att ingripa när terrorn slår till. Terrorn kan komma från vilket håll som helst, polisens svar blir detsamma. Polisen står alltid på medborgarnas sida, mot de som attackerar oskyldiga människor.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994