Publicerat 2019-11-25 11:50

Tidig julafton den 25 november

Det är inrikesminister Mikael Dambergs känsla när 546 purfärska nya poliser påbörjar sina nya jobb på måndagen. Aftonbladet noterar att det efter den senaste tidens våldsdåd är en mycket välbehövlig förstärkning av svensk polis. Inrikesministern var själv med i Umeå vars polisprogram utexaminerade 104 av polisstudenterna.
 
Det här är bara en leverans, om ett halvt år kommer ytterligare lika många eller fler. Så här kommer det fortsätta. De närmsta åren en strid ström av nya polisassistenter som går in i organisationen och det behövs, säger Damberg till Aftonbladet.

Det är polisen som har koll på var behoven och var man behöver öka antalet anställda, man har legat på en låg bemanning under lång tid. Nu är det viktigt att polisen får mandat att växa, fortsätter Damberg.

För att klara målet med 10 000 polisanställda räcker det emellertid inte bara med poliser direkt från polishögskolan. Polismyndigheten måste återanställa poliser som slutade efter den stora omorganisationen 2015 och vända trenden med allt fler poliser som lämnar kåren varje år.

 

– Det är fortfarande en del som slutar för andra yrken eller pension. Men det som är glädjande är att det är färre som lämnar i år jämfört med förra året. Det säger ändå något, att folk vill vara med om de här satsningarna och man arbetar systematiskt med att återrekrytering av personer som slutat, avslutar Damberg i Aftonbladet.

 

Blåljus gläds med ministern över tillskottet, vi behöver varenda ny polis. Vi gläds även lite mer behärskat, över att det är den 25 november, vilket påminner oss om vad de nya poliserna får i lön.

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994