Tilliten till polisen i förorten skadas av "stop and search"?

På Expressens kultursida, skriver författaren och kulturskribenten Per Wirtén en artikel om hur polisen visiterar/trakasserar ungdomar i förorten. Han hittar något exempel på en skötsam ungdom som råkat ut för polisers kontroller, men flera av exemplen han ger handlar om personer som nyttjar olagliga droger och ogillar att de blir kontrollerade.
På Expressens kultursida, skriver författaren och kulturskribenten Per Wirtén en artikel om hur polisen visiterar/trakasserar ungdomar i förorten. Han hittar något exempel på en skötsam ungdom som råkat ut för polisers kontroller, men flertalet av exemplen han ger handlar om personer som nyttjat olagliga droger och ogillar att de blir kontrollerade.

Wirtén tycks mena att den mediastorm och debatt mot polisens kontroller i samband med REVA, för några år sedan var otillräcklig. Han gör jämförelser med USA och Storbritanien, och menar med stöd från forskare och aktivister att polisens kontroller i förorter leder till stigmatisering, att ungdomar behandlas som kriminella innan de ens hunnit bli det. Han skriver bland annat:

"De som utsatts för olika slags stop and search bär på minnen och erfarenheter som inte erkänns av det omgivande samhället. Bristen på erkännande är allvarligt. Det är inte svårt att uppfatta de stenar som ibland kastas mot polisen som ett svar från de maktlösa på den bitterhet stop and search framkallar."

Artiklen avslutas med en uppmaning till Statsminister Stefan Löfven, att i sitt tal på Spånga IP vid politikerveckan 2017 borde tillsätta en oberoende kommission om Stop and Search.

Bild borttagen.Det hörde vi inget av i talet som Löfven höll under söndagkvällen; det handlade snarare om frågor som trygghet, gängkriminalitet och situationen i ”utsatta” förorter.

– Alltför ofta möts jag av människors oro, och alltför ofta handlar historierna om hur man klarar sig trots sin uppväxt här. Det ska vi ändra på. I vårt samhällsbygge ska vi skapa områden där det går att lyckas, sade Statsministern till de församlade, kanske 2000 människorna.

 

Statsministern lovade även satsningar på polisen i form av nya polisutbildningar och fler övervakningskameror, och kallade organiserad brottslighet för en ”tyranni över våra liv”. Mot de som kastar sten mot poliser och ambulanspersonal hade statsministern en annan, mindre förstående attityd än Wirtén.

Bild borttagen.

"Låt mig säga till de som attackerar blåljuspersonal: Man ska få ett kännbart straff. Kastar du en sten mot en ambulans finns inga ursäkter. Vårt budskap är – Rör inte våra hjältar."


Det verkade faktiskt som att flertalet av åskådarna på Spånga IP höll med Statsministern i det han sade om polissatsningar och vikten av att ta hand om sina poliser.


Vi hörde som sagt inget om en kommission om Stop and Search a la Wirtén, däremot fördömde Löfven på ett tydligt sätt så kallad hederskultur.

 

Det kan samhället aldrig acceptera, sade han och lovade att lagen och samhället skulle stå på de utsatta kvinnornas sida. Blåljus förutsätter att det även gäller utsatta män.

 

Det förtjänar att framhållas, att Expressen även tagit in en intervju med Christoffer Bohman chef på Järvapolisen. Han förklarar problemet med att människor av utländsk härkomst ofta kontrolleras av polisen i Rinkeby med följande lakoniska konstaterande: "På torget i Rinkeby sker droghandeln öppet. Och här bor mest människor med annan etnicitet. Så i praktiken är det de som drabbas."


Därmed slår Blåljus ihop kultursidorna för idag.


Bilder från politikerveckan i Spånga, ett evenemang som bland annat medförde polisförstärkningar från region Väst till Stockholm. Plötsligt blev Spånga IP den kanske tryggaste platsen i hela Sverige...

 

Tommy Hansson