Polisförbundet har via Novus genomfört en undersökning om sexuella trakasserier och tystnadskultur på arbetsplatser i hela landet. 930 poliser i region Stockholm har svarat.
Polisförbundets undersökning visar att tre procent av de tillfrågade utsatts för sexuella trakasserier under en tolvmånadersperiod (sju procent av de kvinnliga).
- Det ser jag som mycket allvarligt. Ingen
ska behöva har det så på sin arbetsplats – här måste nollvisionen gälla, säger
Lena Nitz Polisförbundets ordförande.
Undersökningen visar också att var fjärde polis (27 procent) anser att det inte går att offentligt framföra kritiska uppfattningar utan att det får negativa konsekvenser. Resultate oroar.
- Det var länge sedan vi hade en tvisteförhandling med arbetsgivaren angående trakasserier eller diskriminering. Vår analys är att tystnadskulturen bidrar till att dessa fall inte anmäls och därför inte heller når oss, säger Lena Nitz. Läs mer om Novusundersökningen på Polisförbundets hemsida
Nedan redovisas svaren av två frågor regionvist uppdelade.
I region Stockholm har 930 intervjuer genomförts.
Fråga: Har
det de senaste 12 månaderna förekommit sexuella trakasserier på din
arbetsplats (uppträdanden eller oönskade beteenden av sexuell natur som enligt
den utsatte kränker dennes värdighet)?
Region Stockholm:
Fråga: Går det att offentligt framföra kritiska uppfattningar på din avdelning/enhet utan att det får negativa konsekvenser?
Under bloggen #nödvärn samlades och publicerades en del av de vittnesmål som framkommit i den slutna facebook-gruppen för polisanställda. Materialet redovisades för dåvarande rikspolischef Dan Eliasson dec 2917.