Publicerat 2020-04-07 08:40

Tre år sedan förra katastrofen

Idag är det tre år sedan terrordådet på Drottninggatan, som ledde till att gärningsmannen dömdes för terroristbrott genom fem mord och genom allmänfarlig ödeläggelse. Han döms även för försök till terroristbrott genom 119 fall av försök till mord, samt för 24 fall av framkallande av fara för annan.
Den gången stod poliserna upp till allmänhetens förväntningar och fick del av folkets kärlek.

SVD-fotografen Tomas Oneborg, var bland de allra första som på plats dokumenterade tragedin, med ett antal unika fotografier. Häromdagen nåddes vi av den sorgliga nyheten att han avlidit i den pågående pandemin. Hans bilder från terrordådets Drottninggatan visade medmänniskor som hjälpte skadade, polisbilar som efterhand dekorerades med blommor. Han har berättat hur svårt det vara att behålla sin roll som fotograf mitt i katastrofen, där viljan fanns att rycka in och hjälpa offer mer konkret.
 
Men den bild som undertecknad aldrig glömmer, är två poliser som sprang mot den plats människorna flydde ifrån. Två poliser som skyndade för att kanske rädda liv, kanske möta en beväpnad terrorist. Polisyrket ställt på sin spets i en ögonblicksbild.

En av poliserna på just den bilden, Andreas, berättar vad som rörde sig i hans huvud just då:

 
Nu står vi mitt i nästa katastrof, med en mer osynlig fiende än terroristen. Det hjälper inte att springa. Sveriges poliser kommer att göra sitt yttersta även i den situationen. Även om det just nu kanske är inom sjukvården som det allra tyngsta lasset dras. Polistidningen berättar om en polis, Peter, som genom sin dubbla kompetens som sjuksköterska ställdes inför frågan om var han gjorde bästa nyttan för samhället, som polis eller inom vården. Han tog tjänstledigt från jobbet och avbröt sin föräldraledighet för att rycka in på bland annat en covid-19 avdelning.
 
Blåljus är stolt över sådana kollegor!

(Minns många jobb där det varit en oerhört trygghet att ha en fd ambulansförare, sjukvårdsutbildad, jägare eller hantverkare på plats. Det ökar polisens kompetens och förmåga väldigt mycket...)
 
Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994