Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-12-20 09:20

Ulf Johansson summerar 2017

Regionchefen i polisregion Stockholm, Ulf Johansson summerar året som gått. Det har satt polisen på svåra prov, dels i akuta händelser som terrordåd och andra våldsamheter. Dels för den utredande verksamheten som haft svårt att räcka till för brottsutvecklingen och tvingats till hårda prioriteringar.

Utrustning och utbildning måste fungera för de poliser som erfarenhetsmässigt tar den första stöten, konstaterar Ulf. Till det kommmer den mentala förberedelsen, som delvis kommer av utbildningen. Polisregionen kommer att satsa det som krävs för att ha en ännu bättre beredskap i framtiden. Ett annat extremt viktigt ämne är att få slut på det grova våldet i våra förorter, med återkommande skjutningar. Gränskontroller och vanliga trafikkontroller är två verktyg för att få bort inflödet och tillgången på vapen.

Frågan var resurserna för att öka trycket på de grovt kriminella gängen ska tas ifrån är inte enkel, men vi har en bra koll på vilka som måste punktmarkeras menar Ulf.
Det känns svårt i polishjärtat när polisen inte räcker till, exempevis när det gäller grova sexualbrott. Det är svåra prioriteringar och utmaningar, och utredarna sliter så hårt de kan. Men situationen för enheter som handlägger grova brott är väldigt ansträngd. Ändå ska vi klara de viktiga förstahandsåtgärderna. Men vi ska anstränga oss för att bli snabbare även i det följande utredningsarbetet. Vi anställer ytterligare 60 civilanställda för att avlasta och ge en vitamininjektion.

Det är ett särskilt problem med det eskalerande våldet som riktas mot polisen och mot poliser. Vi har sett handgranatsattacker, sprängningar och mycket annat. Vi måste lägga mer resurser för att skydda våra anställda, vi har inte gjort tillräckligt genom åren, men tar frågan på största allvar.De särskilt prioriteriade områdena har fått en långsiktig satsning. Den kommer att pågå i minst tio år. Arbetet fortsätter både med polisens ordningshållning, lagföring och samverkan med andra myndigheter. Även kameraövervakning ökar tryggheten och minskar brotten - särskilt narkotikahandeln.

Sammanfattningsvis har polisen haft ett väldigt hårt tryck på sig i alla verksamhetesområden. Medarbetarna i polisen har gjort ett riktigt bra jobb för medborgarna. Med de orden önskar Ulf Johansson alla medarbetare i polisregionen en god jul och ett gott nytt år.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994