Publicerat 2018-10-25 09:40

Vad kostar det att strypa en polis?

Blåljus betonar alltid att polisers anställningsförhållanden och villkor måste bli bättre. Men det räcker så klart inte om jobbet inte känns meningsfullt och poliserna inte känner samhällets stöd. Metro berättar om en polis erfarenhet, när en ung man försökte strypa henne. Trots annan brottslighet kan han vistas i frihet, och skadeståndet var en skam.

Gärningsmannen är en (vid brottstillfället i januari 2017) 17-åring som när han skulle frihetsberövas satte sig till motstånd mot polisen. Därvid tog han ett stryptag mot en kvinnlig polis, vilket ledde till smärta, svullnad, rodnad och tillfällig andnöd. Jennie är nöjd med att ynglingen blev dömd på det han åtalades för, men funderar över vad ett stryptag på en polis är värt, för gärningsmannen och för polisen. Det kallar hon ett hån. Åklagaren yrkade på 15000:- i skadestånd till henne. Hon säger till Metro:

"– Jag tycker att det är en rättvis dom i sig. Det är jättebra att han blir dömd på alla åtalspunkter. Därmed är det ett hån att han tillsammans med sina föräldrar endast ska betala 5 000 kronor i skadestånd. Att ta ett stryptag på en polis är värt 5 000 kronor. Det är inte pengarna som är saken här utan signalvärdet, att det ska vara straffbart att ta till våld mot en polis," säger hon.

Domstolen anser det inte bevisat att stryptaget togs med mycket stor kraft, och noterar att läkarintyget inte bevisar att greppet var mycket kraftigt.

Nacka Tingsrätt menar att en vuxen person hade kunnat dömas till ett kortare fängelsetraff. Denne yngling är dock i behov av stöd och tillsyn som skyddstillsyn kan innebära. Så han döms till skyddstillsyn för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och narkotikabrott.

Blåljus noterar att Fisksätra, där brottet inträffade inte är ett särskilt utsatt område, som är prioriterat av polisen avseende polistäthet. Tvärtom, har Lokalpolisområde Nacka fått lämna resurser till mer utsatta områden genom åren, samt att de patruller som ändå finns inte sällan tas till uppdrag på annat håll. Vi hoppas att den utsatta kollegan orkar fortsätta sitt viktiga jobb i yttre tjänst, trots det hån hon upplever att skadeståndets nivå utgör. Vi hoppas även att ynglingen avhåller sig från fortsatt brottslighet trots den diminutiva påföljden...

Ett annat bekymmer är att det tagit nästan två år från brottstillfälle till dom. Och då kommer skyddstillsynen. Två år i en ung människas liv kan vara eoner av tid. En förstagångsförbrytare kan hinna bli grovt gängkriminell, eller en stökig kille kan ha mognat och skaffat jobb. Ynglingen i det här rättsfallet var som sagt 17 år vid brottstillfället, men 19 vid rättegången. Då kommer domen...

Blåljus uppfattar det som att det svenska rättssamhället har en stor förbättringspotential.

Tommy Hansson
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994