Publicerat 2019-01-12 09:10

Vad krävs för att stoppa gängvåldet?

”Fler poliser och lite mer eller mindre skärpta straff. Ökad möjlighet till kameraövervakning eller ännu en skolreform. Kanske ett ett nytt samordningsuppdrag till Mona Sahlin.” Räcker inte för att bryta gängvåldet... Det är Fredrik Kärrholms konklusion i sammanfattning på SvD ledarsida.

Fredrik är polis och kriminolog och gästspelar ibland på SvD med åsikter som inte alltid faller alla i smaken. Han påpekar att gängvåldet under förra året tagit många liv, och att hundratals räddats av akutvården, annars hade sannolikt ännu fler mördats.

Nu oroar sig Fredrik för att den sannolikt kommande regeringen kommer att vidta åtgärder som mest blir kraftfulla slag i luften, av typen dussintals löftesrika pressträffar om så kallade krafttag. Men fler poliser och effektivt polisarbete och andra politiska åtgärder lär mest göra skillnad på marginalen enligt honom.

I stället oroar han sig för att utanförskapet i utanförskapsområden riskerar att öka ännu mer på grund av det utanförskap och den arbetslöshet, trångboddhet och fattigdom som frodas där.
Fredrik jämför med Sovjets åtgärder för att få fram bättre levnadsstandard under perestrojkan för 30 år sedan, och fruktar att den kommande regeringen har lika otillräckliga åtgärder och dessutom vissa förslag som riskerar att förvärra situationen i många förorter...
 
Ett debattinlägg värt att läsa, oavsett om man håller med eller inte.
 
Tommy Hansson
 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA















wwwpolisforbundet.se



Länk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994