Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-06-27 09:20

Vad som krävs i ett särskilt utsatt område

I veckan presenterade polisens nationella operativa avdelning den nya listan på särskilt utsatta områden, där läget anses vara akut, riskområden, där läget anses vara alarmerande, och utsatta områden där läget anses vara allvarligt. Till de 61 områdena kommer, som blåljus beskrivit tidigare nio områden som har för goda socioekonomiska förutsättningar för att klassas bland de 61.

Nu beskriver Mitti Haninge hur situationen ser ut i ett av de utpekade utsatta områdena, och man kan fundera på åt vilket håll utvecklingen går.

Tidningen beskriver polisens uppfattning om läget i området som följer:

Under en tid har det funnits en konflikt om narkotikamarknaden mellan två relativt löst sammansatta gäng. Det ena gänget, som haft större resurser och mer vapen, har senaste månaderna växt sig ännu starkare och i det närmaste konkurrerat ut det rivaliserande gänget, enligt polisuppgifter till Mitt i.

 

Det större gänget har varit runt tio personer men tros alltså just nu växa. Det dominerande gänget har också varit drivande i många av de senaste årens bilbränder och den stenkastning mot polis som skett i samband med mopedkontroller.


Mordförsöket på en cyklande man för ett år sedan var kopplat till gängkriminalite. Polisen befarade snabb vedergällning, men någon sådan har inte kommit. Ett fåtal personer anses vara drivande i det dominerande gänget. Bland förgrundsgestalterna sätts  stort värde i att visa upp för omgivningen att man kan slå tillbaka när polisen gör kontroller i området.

 

Polisen åker i dag ogärna in med en ensam patrullbil i området.


Mer eller mindre öppen narkotikaförsäljning har en längre tid skett runt centrum, men de senaste månaderna har polisen jobbat framgångsrikt mot handeln.

 

Som om det inte vore nog, finns det enligt Mitti Haninge tecken på att grupperingen Bandidos håller på att etablera sig i området. Det kan vara värt att fundera över det faktum, att det finns minst 61 områden med liknade problembild som i Brandbergen, eller ännu allvarligare. Och i grannkommunen Huddinge har Hells Angels etablerat sig sedan en tid enligt Mitti. Även där finns flera orter med allvarlig kriminalitet. Polisen angriper problemen med de resurser som står tillbuds, som Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen beskriver i nedanstående intervju med Mitti.

 

 

Blåljus har noterat att Inrikesminister Anders Ygeman i SvD säger att det inte råder någon akut polisbrist. Problemen som finns och har funnits länge i allt fler orter, tycks poliserna dock ha jämt skägg att klara av att angripa. Och enligt inrikesministern, kommer det att bli avsevärt fler poliser (fram till 2024). Frågan är om problemen hinner  bli ännu värre innan de hinner få på sig uniformen...

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994