Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-10 08:50

Våldet i förorten

Fredrik Gårdare och Martin Marmgren följde i TV4 nyhetsmorgon upp gårdagens presskonferens, där den allvarliga eskaleringen av det kriminella våldet lett till att Sveriges mest rustade polisregion måste begära förstärkning. Erfarna poliser berättar direkt från verkligheten. Föräldrar får begrava sina barn...Efter poliserna kom inrikesminister Anders Ygeman till studion, han talade mer om hårdare straff och bättre tvångsåtgärder än resurser och fler poliser. Men han utlovade faktiskt 1500 fler poliser, enligt Dan Eliassons krav. Nu väntar vi bara på att notan betalas i vårbudgeten. Dessutom renodlas polisens verksamhet.Samhället har stått och låtit utvecklingen förvärras år efter år sedan 1990-talet. Och det fortsätter. Men det börjar bli bråttom nu, - Det handlar inte om bara 14 områden! Det första steget för fler poliser i hela Sverige och i alla utsatta områden och riskområden och glesbygd, är att stoppa flykten från polisen. . Och att göra yrket så attraktivt så att platserna på Polishögskolan fylls. En förälder till en polis, skriver en insändare i Hela Hälsingland, som väl beskriver känslan av vilket jobb poliserna gör och hur det värderas.

Situationen är svår för polisen och poliser överallt, men ingenstans är det så pressat just nu, som i huvudstaden. Alltfler menar att otryggheten kan bli den viktigaste valfrågan. Då bör alla politiker vara rustade, och se till att polisen får de resurser som krävs för att inte Rikspolischefens spådom i budgetäskandet ska bli verklighet:

"Polisen behöver besked om tillskott för att inte tvingas sänka ambitionen för antalet anställda redan mot slutet av året. Det en förutsättning också för att inte behöva sänka ambitionerna för den lokala närvaron, det brottsförebyggande arbetet och för mängdbrottsutredningarna eller tvingas skjuta fram investeringar i ny teknik."

Rikspolischefens krav på resurser är tilltagna i underkant. Det är även Polisförbundets krav på ett polislönelyft. Ändå prutar regeringen... Hittills.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994