Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-20 10:10

Vänstern svänger om polisresurser

Historiskt har vänstern oftare betonat sociala och ekonomiska insatser för att förebygga brott jämfört med ökade polisiära insatser eller hårdare straff. Men nu tyder ett par artiklar i Aftonbladet på att partiet uppfattat vilka människor som blir hårdast drabbade av den ökande otryggheten och brottsligheten som följer av polisens resursbrist.

Två kommunpolitiker (V) skrev i Aftonbladet Debatt om hur partiet försummat ämnet lag och ordning. Det var Staffan Norberg, från Södertälje Per Sundgren, från Stockholm som tog bladet från munnen. De uppfattar det som att när polisen inte klarar av att hålla kriminella krafter stången, särskilt i förorterna, göder det högerextrema krafter.

"För detta har vänstern ett stort ansvar. Vänstern har helt enkelt lämnat walk over i denna för folkopinionen allt viktigare fråga."

Debattörerna noterar att Vänstern haft en god insikt i de sociala faktorerna bakom brottslighet, och att det gett den ytterligare motiv till att bekämpa klassamhället. Men, konstaterar de, förståelse för kriminalitetens orsaker får inte leda till att vi inte kraftfullt ingriper mot denna kriminalitet. Det är arbetarklassens ungdomar som riskerar att hamna i drogberoende och kriminalitet och det är arbetarklassen som får sina bilar och egendom förstörd.

"Att vara solidarisk innebär att tydligt möta denna kriminalitet med konkreta och begripliga åtgärder, samtidigt som vi i vanlig ordning fortsätter att bekämpa klassamhället.

 

Vi behöver fler poliser i dessa förorter, poliser som ingriper. Vi behöver också en lagstiftning som ger hårdare straff för vapeninnehav. Den som påträffas med skjutvapen ska kunna häktas och frihetsberövas."

Debattörerna påpekar vikten av att vittnen till brott ska våga vittna
och få det stöd som krävs för det. Att knäcka gängen och återställa lag och ordning bör vara en huvudfråga för vänstern, avslutar de texten.

Nu kunde man tro, att detta var ett par kommunpolitiker på marginalen som skrivit av sig frustration över ökad otrygghet i sina kommuner. Men icke så, partiets rättspolitiska talesman, Linda Snecker följer upp i ytterligare en artikel där hon skriver utifrån personliga iakttagelser:

"Jag har suttit i polisbilen under broar där stenarna kan hagla. Jag har stått bredvid bilar som brinner och där brandkåren måste skyddas av polisen från stenkastare.

Jag har pratat med mamman som nu tänker till lite extra innan barnen får gå ut när det är mörkt. Jag vet hur det känns att dra sig för att gå hem från bussen i mörkret. Jag vet hur det är att hatas och hotas på nätet."

 

Även om en del problem känns igen sedan tidigare, har Linda receptet för hur samhället kan komma tillrätta med dem. Hon skriver att Vänsterpartiet vill se en mer närvarande polis. Alla har rätt till stöd och hjälp om man drabbas av brott, oavsett var man bor. Det är en rättvisefråga, enligt henne. Ett sätt att förbättra samhället är att minska klyftorna genom att öka skatterna för de rika och sänka skatten för pensionärer och ge gratis medicin till barn.

 

Det är i socioekonomiskt svagare områden som skotten avlossas och människor dör. Det är där både förövarna och brottsoffren bor och det är där polisen ska ha en fortsatt hög närvaro. Polisen ska punktmarkera kriminella personer för att hitta vapen.

Det är också därför som klassklyftorna måste minska, för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Linda avslutar artikeln med orden:

 

"Jag kan inte tänka mig en framtid där tjejer fortfarande går med nyckeln i handen rädda för alla män som passerar henne, jag vill inte ha en framtid där unga killar fostras att hantera ett vapen för att skjuta en jämnårig från en annan stadsdel.

Vänsterpartiet vill ha en framtid där alla människor känner sig fria. Vänsterpartiet vill att ett samhälle för alla och inte bara några få. Då är det nu förändringen ska ske."


I dagens SvD uppfyller Vänsterpartiet en del av förväntningarna som de ovanstående artiklarna väcker. Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson skriver om partiets inflytande på den kommande regeringsbudgeten.


Som förväntat är det skattehöjningar som partiet fått igenom. Eller som de skriver: Fler ska få möjligheten att vara med och bidra lite mer. De som tjänar mer än ca 38 000 får högre skatt, vilket tillsammans med andra skattehöjningar ger tre miljarder extra till statskassan. Det är faktiskt mer än vad ett polislönelyft skulle kosta...


Å andra sidan får de som har sjuk- eller aktivitetsersättning lägre skatt.


Och det behövs investeringar för fler i arbete, goda utbildningsmöjligheter, ökat bostads­byggande och tryggare och mindre stressigt arbetsliv så folk orkar arbeta till pensionen.

Men vi behöver också öka skatteuttaget för att barnen i förskolan ska kunna få goda utvecklingsmöjligheter där personalen har tid för var och en men också för lek och kreativitet. Sjukvårdens resursbehov är stort. Teknikutvecklingen går snabbt och möjlig­heterna att bota människor ökar. Samtidigt sliter personalen och bär sjukvården på sina axlar, skriver debattörerna.

 

Blåljus letar med förstoringsglas efter någon satsning på rättssamhället, efter de lovande artiklarna i Aftonbladet. Men hittar inget av det slaget. Möjligen överlåts den satsningen till regeringspartierna att presentera...


Tommy Hansson

 

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994