Publicerat 2018-08-30 11:30

Var polisen borta från din förort i lördags?

Som bekant är en valrörelse nu på väg mot upploppet. Det är inte bara politikerna som har hektiska veckor, detsamma gäller en redan innan hårt ansträngd poliskår. Mitt i Haninge ger exempel på två förorter, av det slag som brukar betecknas som utsatta. Lokalpolisen har prioriterat stenhårt för att de områdena ska få ha sina egna poliser.

Men just nu, under valrörelsen, förekommer så många allmänna sammankomster och andra evenemang att inte ens de lokala poliserna i utsatta områden kan fredas fullt ut. Under lördagen, när polisen i Stockholm hade närmare 150 olika sammankomster att hålla reda på, tvingades närmare hälften av Handens poliser i yttre tjänst, att jobba i Stockholms City. Redan tidigare i sommar har de två avdelade lokalpolisena i Jordbro och Brandbergen lyfts från sina utsatta områden på grund av personalbristen. Handenpolisen har till vardags ett utryckningsansvar som kan omfatta allt från Värmdö över Tyresö till Botkyrka.

Tidningen berättar att i Brandbergen har två polisbilar vandaliserats under sensommaren vid utryckningar, när områdespoliserna försvunnit.

– Det är klart att möjligheten att vara i de områden vi vill vara lite extra i har minskat, säger Daniel Edlund, lokalpolisområdeschef i Haninge-Nynäshamn, till Mitt i.

 

Daniel Edlund säger till tidningen att det är helt omöjligt att säga om polisbilarna hade vandaliserats, om områdespolisena fått jobba i sina områden.

 

Vidare berättar tidningen att på grund av alla evenemang under lördagen den 25 augusti i Stockholm, kunde polisen inte ha en enda polis på plats vid ungdomsfestivalen i Nynäshamn, där även krogar höll sommaröppet.

 

– Det är vart fjärde år som det är valår, och alla lokalpolisområden hjälper till. Jag ser det som en självklarhet att vi bidrar och är en del av helheten, säger Daniel Edlund.

 

Målsättningen är dock att lokalpoliserna ska få starta om sin ordinarie verksamhet från denna vecka.

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994