Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-11-16 09:30

Varför ska vi ha gränskontroller?

Det finns minst två olika svar på den frågan. En är det politiska svaret, att Sverige behöver anpassa sig till omvärldens nivå för gränskontroll för att inte dra till sig hela Europas migration eller de som vill oss illa. Ett annat svar får vi av Gränspolissektionens chef Patrik Engström som berättar vilka resultat kontrollerna givit i ett europeiskt perspektiv...

polisen.se beskrivs de resultaten så här:

"Över 700 gripna människosmugglare, 4000 förfalskade resedokument och stora beslag av hasch och cigaretter.

Det är några av resultaten hittills i år, från EU:s samordnade gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex, där Sverige ingår.

 

Sverige ingår i Schengensamarbetet, vilket innebär att andra medlemsländers yttre gräns i förlängningen även är Sveriges, och vice versa.

 

Varje år deltar Sverige i olika gränskontrollerande operationer, samordnade av EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex. Det övergripande nationella ansvaret för Frontex-samarbetet ligger hos gränspolissektionen på Noa.

 

– Samarbetet sker på flygplatser, landgränser och till havs, och merparten av det svenska deltagandet i operationerna sker i Medelhavet. Där är huvuduppgiften gränsövervakning och gränskontroll, men arbetet innebär också att rädda migranter i sjönöd från överfulla gummibåtar, säger Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion.


Det gemensamma gränssamarbetet har resulterat i att ett stort antal personer misstänkta för smuggling av människor, narkotika eller cigaretter har kunnat gripas. 

 

Under årets tio första månader har över 4000 förfalskade resedokument upptäckts, cirka 3500 stulna bilar anträffats, och nästan 126 000 kilo hasch och 168 000 000 cigaretter har tagits i beslag. Dessutom har över 700 misstänkta människosmugglare, och trettiotalet personer som rest i terrorsyfte, gripits.


Andra svenska myndigheter som är med och deltar i detta arbete är bland annat Kustbevakningen och MSB."

För Blåljus del svindlar tanken, vad bara det trettiotal personer som rest i terrorsyfte hade kunnat åstadkomma utan gränskontroller... 

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994