Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-04-25 09:50

Varför tvekar blivande poliser?

Journalistelever vid Södertörns Högskola driver en hemsida/Webbtidning som heter nytt i Flempan. I en artikel intervjuas en blivande polis, som beskriver sina tankar inför utbildningsstarten. Han är redan anställd som civilanställd hos Södermalmspolisen, och går ned i lön för att få förmånen att bli polis, berättar han för tidningen.

Tidningen berättar om polisförbundets undersökning av Novus för några månader sedan  där 1000 studenter fick frågan om vad som var viktigast i valet av yrke. Viktigast var lönen. Om lönen förändrades, kunde var tredje student tänka sig att bli polis. Ingångslönen för nyutbildade poliser idag ligger på 25 000 kronor, och tittar man på medellönen ligger den på 32 500 kronor. Detta kan jämföras med en nyexaminerad statsvetare vars ingångslön är 6 000 kronor högre.

 

Den blivande polisen noterar även att antagningskraven känns både stressande och oförutsägara. Men lönen blir sedan ofta avgörande för om man stannar kvar i polisyrket, tidningen berättar att poliser slutar och till exempel börjar arbeta på Försäkringskassan eller privata försäkringsbolag. Där de får betydligt mycket bättre betalt.

— Där kan du få 40 000 kronor i månaden istället för att tjäna 27 000 kronor med hög risk och livet som insats.


Ev vettig lön skulle innebära att  kunna unna sig, köpa saker och ha möjlighet att resa till exempel. Man får se och ta del av så mycket misär så då måste man få chansen att unna sig något trevligt i livet också, menar den blivande polisen.

 

Läs hela artikeln i nytt i Flempan här.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994