Publicerat 2018-10-22 09:30

Vem kan flytta till region Stockholm

I DN refereras en rapport som gjorts av LO. I rapporten noteras att en hyreslägenhet i region Stockholm kan ta decennier att komma över. Och dessutom är bostadspriserna sådana, även ett gott stycket från Stockholms centrum, att inte ens medelinkomsttagare har råd att spara ihop ens en insats på 15% av priset. Och då krävs det ändå flera år av ett liv på existensminimum.
 
Det kan vara värt att fundera över hur en nybliven polis ska klara av att ordna sitt boende efter ett par år på studiemedel på Polishögskolan och ett halvårs aspirantjänstgöring med den facila ersättningen om 15000:-/månad. Som fast anställd är lönen högre, men långt ifrån medellönen i staten eller i andra enklare yrken. Undra på att åtskilliga som funderat på polisyrket kommer på andra tankar. Måhända därtill nödda och tvungna av ekonomiska orsaker.
 
Polisförbundets ordförande i region Stockholm, Stefan Eklund, berör problematiken i sin ledare i kommande nummer av tidningen POLISEN, som för närvarande ligger för tryck, och lär levereras om någon vecka. Stefan skriver bland annat om de löften som politiker av olika färg har gett under valrörelsen och vilka förväntningar som poliserna i Sverige, och särskilt i vår region har på en kommande regeringen oavsett färg och sammansättning:
 

"Med andra ord så måste kommande statsbudgetar var rejält utökade för att kunna nå Polismyndighetens nya målsättning med 10 000 fler polisanställda till 2024 där huvuddelen ca 6000 ska vara Poliser. Jag ser också konkurrensen med andra yrkesgrupper som t.ex. lärarkåren, sjukvården men också den privata sektorn som samtidigt måste kraftigt öka sin rekrytering.

 

Detta kommer utsätta oss för ett marknadsläge där de olika aktörerna kommer göra allt för att kunna locka till sig intresserade till respektive utbildning. Här används redan idag bland annat lönen som ett starkt rekryteringsinstrument där bristen i yrket samt dessutom löneläget för andra yrken inom Regionerna/ Länen eller motsvarande finns med som en stark faktor. Med andra ord är det dags nu att visa inte bara genom ord att verkställa löftena och göra rejäla budgetsatsningar där medel också ska avsättas för lönesatsningar mellan parterna (Polisförbundet och Polismyndigheten)."

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994