Publicerat 2019-04-24 12:10

Vems fel är poliskrisen?

På Aftonbladets debattsida pågår en debatt mellan främst Moderaterna och Socialdemokraterna om vilka som är främst ansvariga för den poliskris som drabbat Sverige. Moderaterna angriper S för att pengar dras från Polismyndighetens budget när de skulle behövas hos polisen, medan S skriver att poliskrisen snarare är Moderaternas fel.

Moderaternas artikel, där de anklagar Socialdemokraterna för senfärdighet med att stärka polisen, vilket drabbar kommunerna som tvingas vidta trygghetsåtgärder som egentligen tillkommer polisen kan läsas här.

Bland annat hävdas att polisbristen riskerar allmänhetens förtroende för rättssamhället och samhällskontraktet.

Mikael Damberg, blir dock inte svaret skyldig utan menar att ansvaret för polisbristen ligger redan före förra valresultatet, 2014, då den borgerliga regeringen inte satsade tillräckligt på fler poliser. Nu menar Damberg att det händer saker, jämfört med den tidigare ministären, dessutom noterar han att tilltron till rättssamhället möjligen även kan bero på hur riksdagsledamöter hanterar sina arvoden och ersättningar.

"För att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige krävs långsiktighet. Svensk polis behöver byggas ut och dimensioneras på nivåer som är hållbara över tid. I dag ser vi resultatet av att stora ofinansierade skattesänkningar tilläts gå före nya poliser under slutet av moderaternas andra mandatperiod."
Damberg noterar att polisen behöver avlastas arbetsuppgifter som andra myndigheter kan ta över och hela samhället mobiliseras mot brottsligheten medan polisen byggs upp. Han avslutar artikeln med att skriva att för att stärka tryggheten och bekämpa den grova brottsligheten krävs långsiktighet och insatser från både regering och kommuner; för att planera och bygga bättre bostadsområden, satsa på en mer jämlik skola och på en aktiv socialtjänst.

-Polisen gör ett fantastiskt jobb, men det kommer inte hjälpa att de får 10 000 fler kollegor ifall vi – resten av samhället – inte lyckas strypa rekryteringen till de gäng och nätverk som ligger bakom mycket av det grova våldet i våra storstäder.

Det är ett något som både kommuner och regeringen har ett stort ansvar att bidra till.


Blåljus kan inte låta bli att påpeka, att det vid den första budgeten efter förra valet 2014 ville varken socialdemokraterna eller de borgerliga öka polisens anslag till det som skulle krävts för att bromsa poliskrisen. Eller att långt efter den underfinansierade polisreformen, förnekades poliskrisen å det bestämdaste från ansvarig minister med orden –Att säga att polisbristen är akut, det är att ta till överord. Om man tar de 30 senaste åren har vi bara något år haft fler poliser än vi har nu. Vi har fler polisanställda än vi någonsin haft...

 

Efter det har bägge sidor väckts av verkligheten, och nu kommer det mer pengar, trots allt. Och fler poliser är under utbildning. Men för att undvika nästa poliskris, borde partierna sansa sig och lyssna på Polisförbundet som länge krävt att det tillsätts en blocköverskridande polisberedning för att skapa en långsiktighet i polispolitiken.


Tommy HanssonGilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994