Publicerat 2019-02-28 09:10

Vi kan inte vara naiva när det gäller terrorism

Den svenska terrorlagstiftningen tycks inte ha hängt med i utvecklingen, vilket kan ha bidragit till att runt 150 föredetta IS-terrorister kan ha återvänt till Sverige. I efterspelet till terrordådet på Drottninggatan, har regeringen nu presenterat en utvidgad terrorlagstiftning, där det ska räcka med samröre eller stöd till terrororgansiationer för rejäla straff.

Justitieminister Morgan Johansson berättar att regeringen beslutat att idag skicka ett sådant lagförslag till lagrådet. I bästa fall kan sedan en lagskärpning börja gälla från augusti 2019. Och det kan väl sägas vara hög tid när IS mördararmé besegrats, vad gäller den officiella delen.

Den nya lagen innebär ett slags organisationsförbud, som beskrivs så här för Ekot av ministern: Om du exempelvis engagerat dig i IS eller al-Qaida så är det grovt brott, och då kommer vi kunna gå upp till sex års fängelse. Preliminärt har vi satt de straffskalorna, sedan gör vi en totalöversyn av alla straffskalor gällande terroristbrott och det kommer i mars, så då kan det bli tal om ytterligare skärpningar, men det är så långt vi sagt i den här delen, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot.Däremot gäller lagskärpningarna så klart inte retroaktivt, vilket ju skulle strida mot legalitetsprincipen. Undantag från principen om förbud mot retroaktiv lagstiftning är ytterst ovanliga, men Nürnbergrättegångarna och vissa avrättningar i samband med andra världskrigets slut, brukar anföras som exempel på sådana undantag.

Vad IS är för en organisation, och vad dess medlemmar står för beskrivs kanske bättre än vi någonsin hört tidigare av Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström, som beskriver vilka illdåd som utförts, och hur sent ånger och eftertanke drabbat de som ny vill åter till europeiska länder. Han uppmanar oss att inte vara naiva, och säger:

"Det enda jag vill be om är att inte vara naiv. Även om IS kalifat är krossat finns mentaliteten kvar och tusentals IS terrorister är fria och gömmer sig i slumrande terrorceller i Irak och Syrien.

IS är inte ett avslutat kapitel."

 

Han konstaterar lakoniskt:

"Nu säger IS terroristerna att de jobbade som chaufförer, sjukvårdare och kockar. De har absolut inte stridit.

Samma sak med de tillfångatagna IS terrorister jag träffat.

IS måste i så fall vara den mest chaufförtäta organisationen i historien, inga stridande, bara chaufförer."

 

 

Andra har menat att IS-kvinnorna skulle vara viljelösa och oskyldiga offer som inte haft skuld i illdåden. Att det inte alltid är så, visar Cecilia Uddén i ett skakande reportage:

 

 

Blåljus välkomnar lagar som i bästa fall kan stoppa stöd till terror från vårt land.

 

Tommy Hansson

 

 

 

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994