Publicerat 2019-12-04 09:50

Vi såg detta komma,

men ingen lyssnade


När politiker vänder ut och in på sig själva för att komma tillrätta med det grova gängvåldet, men hårdare straff, mer övervakning och fler poliser (som tar år att få fram), är det kanske värt att lyssna på en polis som såg det komma, för tio år sedan. Han skrev tillochmed ned en åtgärdslista som kunde  vänt utvecklingen. Om politiker och polisledning lyssnat på poliserna och Polisförbundet i tid.
 
Det är en utredare på Grova brott i polisregion Stockholm polisområde Syd, som skriver i Polistidningen. Han berättar om ännu en skjutning i ett av de utsatta områdena i en stockholmsförort. Han var på samma plats för någon vecka sedan och nu var det dags igen.

Men inte nog med det, han var på platsen efter ett likande brott även för tio år sedan och det var då han skrev åtgärdslistan som han skickade till justitiedepartementet fvb till Polismyndigheten...

Förslagen i urval: 

  • Bygga och hålla utbildningar för lärare och föräldrar i tidiga tecken på drog och gängtillhörighet för den unge
  • Samarbete med lokala företagare och lokaltrafiken för informationsutbyte
  • Åklagare knutna till området
  • Punktmarkering av de mest brottsaktiva individerna
  • Nolltolerans tillsammans med hög polisiär närvaro
  • Kategorisering för vad som är en gängmedlem
  • Markant högre straff för gängmedlemmar
Sedan gjorde man tvärtom. Polisreformen 2015 genomfördes utan resurstillskott, ca 1000 poliser sökte andra jobb, antalet poliser sjönk som en sten. De nära poliserna på poliskontor avskaffades, spaningsrotlar lades ned. Polisyrket kunde inte attrahera nya poliselever så att platserna på polishögskolorna kunde fyllas. (ca 1000 tomma stolar sedan 2015). När poliserna larmade om situationen kallades det för "larv" -Det finns ingen poliskris, och politikerna tyckte mest att vi var jobbiga (fram till 2017, ca)
 
Vi kunde varit 2000 fler poliser idag, om man bara lyssnat.
Det är lätt att hålla med Grova-brottsutredaren ovan när han sammanfattar sina känslor när kulorna än en gång krossat fönster till boende i området;
 
"Det känns som en käftsmäll att vara tillbaka i området efter tio år och området har förvandlats till en krigszon. Skulle förslagen i min rapport kunnat ha gjort skillnad här och i andra områden funderar jag?"
 
"Politiker byts ut, vi är kvar och förväntas göra vårt jobb för att skydda våra medborgare. När ska förslagen från arbetarna på verkstadsgolvet tas på allvar?"

Blåljus uppmanar alla att läsa hela artikeln från den polisiära verkligheten i Polistidningen.
 
Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994