Publicerat 2019-05-21 11:10

Vildsvinsbyxor och blåljus kan bli dyrt

Det är ingen lek att möta en vildsvinsgalt i skogen. Särskilt inte när galten kan vara skadad och känna sig hotad. Det fick en eftersöksjägare i trakten av Örebro erfara, när han på polisens uppdrag skulle avliva en trafikskadad galt. Galten gick till attack och skadade jägaren allvarligt. Galten blev dock avlivad och jägaren överlevde.

Svensk Jakt berättar om efterspelet till händelsen. Eftersom eftersöksjägare är att anse som arbetstagare hos polismyndigheten vid eftersök på myndighetens uppdrag, har polismyndigheten ett arbetsmiljöansvar. Det innebär att det åligger polisen i Örebro att förse eftersöksjägare med kevlarbyxor som skyddar mot galtangrepp i viss utsträckning. Arbetsmiljöverket hotar nu med ett vite om 75 000:- om polisen i Örebro inte förser "sina" eftersöksjägare med adekvata skyddsbyxor. Detta ska ske före den första juli 2019, och det åligger även arbetsgivaren att tillse att skyddsutrustningen används.

Tidningen berättar att eftersöksjägarna har tidigare fått varningstält, blinkande puckar och reflexdekaler för bilarna av polisen. Det är utrustning i första hand för att uppmärksamma bilister om ett pågående eftersök.

Skydd för hund och jägare under insatsen, det skarpa eftersöket, har dock lämnats helt till jägaren själv.

 

Göran Gunnarsson, ansvarig jägare inom Jägareförbundet Örebro och NVR i Örebro län kräver även att jägarna ska få använda blåljus för att få övriga trafikanter att iaktta tillbördig hänsyn vid olycksplatser. Som vi uppfattar det vill jägarna ha blåljusen som varningssignal, inte för att påkalla fri väg.

 

Blåljus noterar att vildsvinsplågan inte är begränsat till trakterna runt Örebro. I Stockholms län, på Österlen och snart sagt överallt söder om Dalälven sprider de ut sig i tusental. Det kan bli ganska många kevlarbyxor. Och Polismyndigheten har tidigare inte utmärkt sig för väldig snabbhet avseende upphandlingar, exempelvis när det gäller aktiva hörselskydd för poliser...

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994