Publicerat 2019-01-23 14:30

Vinnare och förlorare i löneracet till år 2017

Ibland låter det som att polislönelyftet vore genomfört och att poliserna skulle vara "vinnare" i löneracet. Särskilt från politiskt håll, intecknas möjliga kommande löneökningar fortare än någon konstapel hunnit blinka. Och definitivt snabbare än pengarna hamnar på kontot.
 
Än en gång sneglar Blåljus på Lärarnas Tidning, där denna gång en TT-artikel väckt vårt intresse. Den handlar om löneutvecklingen för olika grupper i samhället och vissa tjänstemän betecknas som vinnare. Närmare bestämt kvinnor i offentlig sektor, med tjänstemannastatus. Orsaken stavas lärarlönelyftet.

Blåljus kan konstatera att den utvecklingen nu fortsätter, i och med att lärare som byter arbetsplats till annan kommun i region Stockholm kan höja sina löner med flera tusenlappar. För att inte långt därefter höja lönen lika mycket genom att byta tillbaka. Lidande blir barnen/eleverna som förlorar kontinuiteten och de lärare som är sina skolor och elever trogna.

Statistiken som TT bygger sin artikel på, är från en LO-sammanställning, och omfattar åren 2015 - 2017. Så här beskrivs löneutvecklingen under den perioden:

"Allra mest, som grupp betraktat, har grundskollärarna fått, 13 procent mellan 2015 och 2017. Därefter kommer socialsekreterare och gymnasielärare med 12,3 respektive 11,8 procent i lönelyft i snitt, enligt LO:s årliga lönerapport som presenteras vid ett seminarium på fredagen. Poliser, också anställda av det offentliga, har däremot inte alls haft samma goda löneutveckling, 7,7 procent, men ändå bättre än snittet på hela arbetsmarknaden, plus 7,3 procent under perioden."

Till artikeln finns även en åtta-i-topplista, för yrken som under perioden hade god löneutveckling. Polisen platsar inte.

Tommy Hansson
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994