Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-01-18 01:20

Ytterligare attacker mot poliser

Samma dag som retoriken om hårdare tag mot kriminella individer och nätverk nådde nya höjder i Sveriges riksdag, och Sverges regering tog emot en ny utredning om blåljussabotage inträffade två nya attentat mot poliser. Blåljus är ändå tacksamma för att ingen polis blev allvarligare skadad.

De som till äventyrs inte uppfattat varför trygghetsfrågor fått ett så stort intresse på senare tid kan inte gärna få det tydligare illustrerat. Det hela började med att en känd kriminell skulle konrolleras i en fordonskontroll i ett av våra särskilt utsatta områden, Botkyrka. Enligt poliser skall mannen som körde en större skåpbil ha försökt köra över en polis, och rammat en radiobil varvid tre poliser blev skadade och förda till sjukhus. De tre poliserna har dessbättre fått lämna sjukhuset, vi hoppas så klart de inte får men av attacken.

Senare på kvällen, i världsbekanta Rosengård, Malmö sprängdes ett föremål utanför områdets lokalpolisstation. En illustration så god som någon vilken bristande respekt kriminella personer visar för lagstiftning, poliser eller rent av politiker...

Dessbättre är en person gripen efter Botkyrkaattacken, och två är gripna efter sprängningen i Rosengård. Det är så  klart Blåljus förhoppning att det är rätt personer som gripits och att de får rättmätiga straff.

Ledamoten i Polisförbundets styrelse Tomas Stjernfeldt, uttalar sig på Twitter om attackerna:

Idag: Skåpbil kör på polisbil i Alby, tre poliser skadade. Explosion vid Polishuset i Rosengård. Imorgon: Hos yrvakna politiker och bekymrad polisledning går tongångarna höga. Vi har under tio års tid berättat om och beskrivit utvecklingen. Vi har inte blivit hörda...

Blåljus har likt Polisförbundets ordförande Lena Nitz efterlyst en politisk kraftsamling kring polisen. Vi begär ingen militär i våra förorter. Vi vill ha riktiga poliser som med professionalism långsiktigt kan vända utvecklingen. Men då måste polisflykten stoppas nu. Och poliser behöver lockas tillbaka till yrket, det tar tid innan det kommer nya oerfarna poliser ut på gatan. Det känns som att det nu är i elfte timmen, att polisyrket görs attraktivt. För även om det är lätt att komma med stora ord, om att polisen aldrig backar, kan andra tankar komma smygande när utsattheten kryper sig på och mer välbetalda yrken lockar.

Som ordförande i Polisförbundets region syd Sophia Willander skriver på Twitter:

"Tre gånger har min polisstation/arbetsplats utsatts för sprängdåd och nu har makens polisstation utsatts för ett sprängdåd. Det är omöjligt att inte bli skärrad. Hur lugnar vi varandra/barnen/vänner/familjen?"

Det känns som att Polisförbundets gamla slogan "Vad är det värt" får en ny aktualitet på ett mycket obehagligt sätt. Nu måste politikerna lyssna.

Och vill politikerna inte lyssna på Polisförbundet, går det kanske att lyssna på en småbarnsfar och en kvinna i Rosengård som beskriver sin och sina familjers känslor av oro när en bomb exploderar utanför bostaden... Ovanpå den oro de redan hade...Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994