Polisutbildningen: Larmet inifrån
Polisutbildningen: Larmet inifrån
Personer med insyn i polisutbildningen berättar för Aftonbladets ”200 sekunder” att pressen att utbilda fler poliser har lett till att olämpliga elever kommer in på skolan – och ut i arbetslivet. I inslaget vittnar både poliser och lärare att många inte håller måttet och ger flera oroande exempel. Orsaker som nämns: sänkta antagningskrav, det ökade kravet om fler poliser och ökade krav att godkänna (även ej lämpliga) polisaspiranter...
Polisforskaren Stefan Holgersson konstaterar att vi ännu inte sett den fulla vidden av vad detta kan leda till.
Detta är en axad sammanfattning - gå direkt till inslaget på Aftonbladet webb-tv.
En person med insyn i polisutbildningen bekräftar bilden av att pressen uppifrån är stark.
– Vi har inte råd att de inte kommer ut och börjar arbeta. Kraven är så höga att vi måste få fler poliser.
Johan Siverland har jobbat ett år som lärare på polisskolan och som polis i 17 år:
– Det är som pinnjakten vi hade för några år sedan. Antalet blir målet, inte kvaliteten bakom. Man märker skillnaden på aspiranterna som kommer ut, att nya poliser gör fel. Det är tragiskt för den enskilde polisen, men kan också vara tragiskt för den som polisen ingriper mot.
Han ger några exempel från sitt jobb (här är några):
- En student fick i ett skriftigt prov frågan: ”Hur ska du hantera de här tre misstänkta ungdomarna?”. Studenten svarade: ”Jag griper horungarna”.
- En student sköt under en övning en lärare som figurerade berusad person som vägrade lämna ifrån sig en spritflaska. Studenten förklaring var att spritflaskan var ett livsfarligt vapen och att det därför var rimligt att skjuta.
- När exemplen blir för många säger de någonting om helheten, om personerna man har tagit in på utbildningen, säger Johan Siverland som också betonar att det naturligtvis finns väldigt många bra blivande och nya poliser.
En erfaren polis säger i inslaget:
– Många är direkt olämpliga för tjänsten men får ändå bli poliser. Det känns som att handledarna riskerar påtryckningar av ledningen om de inte godkänner sina aspiranter, bara för att uppnå målet med fler polisanställda, säger polisen och ger exempel varav några redovisas nedan:
- Aspiranter har låst in sig i polisbilen när kollegan har fått slåss för sitt liv utanför. Aspiranterna har ändå blivit godkända.
- Aspirantinstruktörer har skrivit flera A4:or om varför en aspirant ska avskiljas (tvingas att sluta utbildningen och inte få bli polis, reds anmärkning), men aspiranten har ändå blivit godkänd.
Polisforskaren Stefan Holgersson konstaterar att det här är ett problem som vi ännu inte ser den fulla vidden av.
– Kravet att snabbt anställda stort antal poliser har lett till att man har sänkt kraven på intagningen och att man har fått en press på sig att godkänna sådana som inte borde bli godkända. Det kommer att leda till problem på lång sikt.
Aftonbladets webb-tv "200 sekunder" görs av Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann
Länk till uppföljande artikel "200 sekunder" där politikens företrädare svarar
Blåsljuskommentar: Inslaget ger en oerhört mörk och generaliserande - och till och med fördummande - bild av våra "nya polisers kompetens". Självklart belyser inslaget många och viktiga problem gällande såväl antagningskraven, uttagningsprocessen liksom alarmerande rapporter om felaktig "toppstyrning" om vilka polisaspiranter som ska godkännas för att uppnå en viss nationell numerär (politiska krav). Motiv som självklart måste åtgärdas - utifrån såväl individen/aspiranten men också verksamheten och kollegorna.
MEN de flertalet nya poliser är VÄLDIGT kompetenta, engagerade och motiverade att utföra det trygghetsskapande uppdrag som polisen har. Polisyrket är komplext och tar många år att lära - och självklart måste alla "vägledas" in i yrket med lagom takt och nivå av utmaningar...