rygg polis

Polisen kraftsamlar när gängkrigen trappas upp

Polisen kraftsamlar när gängkrigen trappas upp

På mindre än en vecka har - vad som sannolikt gäller konflikter mellan rivaliserande gäng - resulterat i fyra skjutningar och två döda i Uppsala. Gängens hänsynslösa jakt på "blodshämnd" tycks nu ha överskridit alla tidigare kända gränser - detta då numera också gängens "familjer" blivit måltavlor. Vid dagens presskonferens sa rikspolischef Anders Thornberg: "Vi jobbar väldigt hårt med alla medel som vi har".

Den upptrappande konflikten i Uppsala har pågått i över ett år och handlar högst sannolikt om konflikter/hämndaktioner mellan rivaliserande gäng med kopplingar till såväl och samtidigt andra delar av Sverige och internationellt. I denna konflikt har tidigare heliga gränser för hämnd överskridits och blivit allt mer hänsynslös... Numera då numera också gängens "nära" och "familjemedlemmar" blivit måltavlor för "blodshämnd".

Se SVT:s inslag från dagens presskonferens

Redan innan den fjärde skjutningen (som skedde natten till onsdagen) hade polisregion Mitt beslutat om att inleda en "särskild händelse" (SH) - dvs att tillföra fler synliga poliser till platser där människor befinner sig, i syfte att öka tryggheten och förebygga brott. Parallellt pågår också en omfattande nationell insats.

Kommenderingschefen: "Har nått en omfattning vi inte tidigare sett"
Vid tisdagens presskonferens sa Christer Birgersson, SH kommenderingschef region Mitt:
- Vi har en allvarlig utveckling i samhället när det gäller den organiserade/grova brottsligheten som har nått en omfattning vi tidigare inte sett.

Polisen jobbar offensivt emot den grova brottsligheten. Sedan i somras har polisen bland annat förhindrat flera skjutningar - innan de har skett. Dessutom sitter ett 20-tal aktörer i den pågående konflikten häktade, elva skjutvapen har tagits i beslag...

För att bryta våldspiralen och den organiserade brottsligheten måste fler aktörer göra mer.

Katharina von Sydow, ordförande Polisförbundet

Vi måste anpassa oss väldigt snabbt
Men trots polisens framgångar ställer den pågående konflikten mellan gängkriminella nya krav på polisens arbete. Detta eftersom de kriminella ständigt ändrar sina metoder och bryter gränser - t ex att tvinga/ (mord)hota minderåriga till att utföra "beställningsmord", att gängens hämnd blivit allt mer rå och hänsynslös och nu riktas emot gängens nära och familjemedlemmar...

Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt säger till SR.se att polisen står inför en ny verklighet när de kriminella ändrar sina metoder/måltavlor:
- Det är en ny metodik som de kriminella använder sig av som vi måste anpassa oss till. Och vi måste anpassa oss väldigt snabbt.

Bild
Katharing v Sydow

Katharina von Sydow, Polisförbundets ordförande kommenterar händelserna "...oacceptabla gränser passeras gång på gång när anhöriga och barn mördas på flera orter i landet. För att bryta våldspiralen och den organiserade brottsligheten måste fler aktörer göra mer." 

Statsminister Ulf Kristersson allvarligt oroad (följ relaterade länkar):

Blåljus berättade tidigare i år om Riksrevisionens rapport som kritiserade ledningsformen "särskild händelse" för att bekämpa grova brott OM den användes under längre tid kan göra mer skada än nytta. "Främst för att det ofta innebär resursförflyttningar som ger negativa konsekvenser i de lokalpolisområden som måste bistå med resurser”. Blåljus lyfter fram det faktum att det vid sidan om de just nu pågående "särskilda händelserna" (på nationell-, regional- och polisområdes-nivå) också pågår också en Nationell förstärkningsorganisation (NFO) där poliser från hela landet stöttar "någon annanstans". 
T ex stöttar drygt 140 poliser från hela landet polisen i Stockholm varje vecka. 
Flexibilitet är bra. Många som kommer till Stockholm kan det vara en "kompetenshöjande erfarenhet". Men flexibiliteten har också en "baksida". När flexibiliteten (frånvaron från ordinarie jobb/hemmet) "normaliserats" kan "markpersonalen" och/eller ledningsfunktioner förlora sin känsla av "förankring" vilket kan ge negativa konsekvenserna för både personen liksom polisverksamheten i stort.
Trots goda intentioner och insatser har många nu insett polismyndighetens utmaningar i att attrahera och behålla polisiär kompetens - inte minst Stockholm. Även om antalet poliser nu sakta - men långtifrån tillräckligt snabbt - ökar måste frågorna och analyserna kring vad som attraherar "rätt personer" till polisyrket (och behålla dem) vara i fokus... Inte minst utifrån ett marknadslönemässigt perspektiv.