ge stefan holgersson visselblåsare 2024

Har Polisen förlorat sin moraliska kompass?

Har Polisen förlorat sin moraliska kompass?

Skriver Gunno Gunmo, tidigare länspolismästare i Stockholm, i förordet till polisforskaren Stefan Holgerssons rapport -  ”Vänskapskorruption inom polisen”. Rapporten är en bilaga till den anmälan som Stefan gjort till Polismyndighetens visselblåsarfunktion för att påvisa vissa missförhållanden, exempelvis att olika chefsfunktioner tillsätts genom kontakter.

Länk till hela rapporten.

Forskaren själv beskriver syftet med sin anmälan till Polismyndighetens visselblåsarfunktion:

...varken interna larmsignaler, fackliga reaktioner eller massmedial uppmärksamhet verkar ha lett till någon självrannsakan eller förändrat förhållningssätt...

Stefan Holgersson, polis, forskare och docent vid Linköpings universitet

”Den här rapporten har tagits fram för att varken interna larmsignaler, fackliga reaktioner eller massmedial uppmärksamhet verkar ha lett till någon självrannsakan eller förändrat förhållningssätt och att det därför behövs en grundlig genomgång för att påvisa att det inte handlar om enstaka undantag utan om ett återkommande förhållningssätt.”

I över ett decennium har Stefan Holgersson, polis, docent vid Linköpings universitet, forskat och publicerat flera rapporter med olika perspektiv främst gällande interna processer - effektivitet, transparant, kommunikation och etik (se bild):

Bild
holgersson rapport 2024

 

I sitt slutord skriver Stefan Holgersson:

- Öppenhet är fundamentalt för demokratin och att hemlighålla rapporten skulle innebära att jag blir en del av tystnadskulturen. Det finns mycket som talar för att tillvägsätten som åskådliggörs inte är unika för Polismyndigheten och innehållet kan förhoppningsvis kasta ljus över en fråga som är angeläget för svensk statsförvaltning att hantera. Att Polismyndigheten är en rättsvårdande myndigheten gör visserligen problemet särskilt allvarligt, men att förebygga korruption inom hela den offentliga sektorn har en avgörande betydelse för förtroendet för de gemensamma institutionerna och i förlängningen för tilliten i samhället som helhet.