Samarbete slår hårt emot kriminellas ekonomi
Samarbete SLÅR HÅRT mot kriminellas ekonomi
Det myndighetsgemensamma arbetet mot den organiserade brottsligheten under 2023 har lett till betydande framgångar med bl a stoppade bidrag och utmätta tillgångar. Samarbetets allt högre ambitionerna/breddade insatser har också inneburit att många brott har förhindrats redan innan brottet begåtts.
Den myndighetsgemensamma satsningen är inriktad mot individer, nätverk och brottsområden inom den organiserade brottsligheten. Under 2023 lades ett stort fokus på de tongivande aktörerna i de senaste årens våldsamma konflikter mellan kriminella nätverk.
– Fler samhällsaktörer behöver förhindra att organiserad brottslighet använder kommuner, regioner, myndigheter och företag som verktyg för grov ekonomisk brottslighet. Genom att systematiskt dela information mellan myndigheter och täppa till kryphål i olika system kan vi minska de kriminellas handlingsutrymme, säger rikspolischef Petra Lundh på polisens hemsida.
- Polisens kraftsamling har kompletterats med en omfattande myndighetsgemensam insats, kallad Freja, mot våldsaktörernas privata ekonomi, bidrag och företagande. Gemensamt har vi stoppat bidragsutbetalningar, utmätt tillgångar, höjt skattebelopp och avregistrerat företag. Detta gör det svårare för den organiserade brottsligheten att begå brott och behålla sina brottsvinster, säger rikspolischef Petra Lundh.
Några exempel ur årsrapporten 2023:
- Arbetet mot den kriminella ekonomin får ett allt större genomslag i satsningen där brottsutredningar kompletteras med förvaltningsbeslut rörande skatter, bidrag, tillgångar och tillstånd. Några viktiga prioriteringar är att komma åt felaktig folkbokföring och falska identiteter samt förhindra att bolag används som brottsverktyg. Flera brottsförebyggande initiativ drivs också mot t.ex. välfärdsbrott, avfallsbrott och brottslighet i hamnmiljöer.
- Flera stora insatser har resulterat i långa fängelsestraff mot personer i kriminella nätverk som har ägnat sig avancerad brottslighet med våld, narkotikahantering och grova ekonomiska brott. Exempel finns på operativa insatser som lokalt har skapat en stor långsiktig effekt på brottsligheten. Det gäller både i större städer och på en mindre ort.
- Ett mer utåtriktat arbetssätt och ett förstärkt fokus på brottsförebyggande åtgärder har breddat satsningen. Samverkan med kommuner och regioner har fördjupats i satsningens pågående brottsförebyggande initiativ. Under 2023 tillkom även Trafikverket och Naturvårdsverket som nya nätverksmyndigheter i satsningen.
- Säkrade och utmätta tillgångar
Kronofogdemyndighetens säkrade och utmätta tillgångar under året – 55 respektive 79 miljoner kronor – var de högsta i satsningen hittills - Beslag av kontanter och tillgångar
De samlade beslagen av kontanter och värderade tillgångar uppgick till nästan 50 miljoner kronor, vilket var ett högre belopp än året innan. - Förhindrade utbetalningar
Arbetsförmedlingens besparingsbelopp, till följd av förhindrade felaktiga utbetalningar, uppgick till 13 miljoner kronor och var det högsta hittills i satsningen. Besparingsbeloppet för Försäkringskassan, som uppgick till 50 miljoner kronor, minskade något. - Ändrad folkbokföring Antalet bosättningskontroller som resulterade i ändrad folkbokföring fortsätter att öka. Skatteverket fattade 1 107 beslut om ändrad folkbokföring inom satsningens insatser, vilket är det högsta utfallet hittills.
- Antalet utdömda fängelseår minskade Utdömda fängelseår totalt sett minskade något, från 526 till 461 år jämfört med föregående år. Kraftsamlingen mot aktörerna i våldsvågen, några enskilda stora ärenden året innan och en minskad effekt av materialet från krypterade appar tros ha bidragit till detta. Samtidigt var antalet utdömda fängelseår i satsningens regionala insatser, som ökade från 216 till 238 år, det högsta hittills.
- Beslag av narkotika Mängden beslagtagen narkotika i satsningens insatser låg kvar på en relativt hög nivå under året och uppgick till 616 kg cannabis, 106 kg amfetamin och 16 kg kokain. Tullverket fördubblade samtidigt mängden beslagtagen narkotika 2023 jämfört med året innan, där merparten av beslagen gjordes utanför satsningen.
Blåljuskommentar/sammanfattning - det myndighetsgemensamma arbetet mot den organiserade brottsligheten under 2023 har lett till betydande framgångar. Genom samverkan med olika samhällsaktörer och ett ökat fokus på brottsförebyggande initiativ (strategiska insatser) har de kriminellas handlingsutrymme minskat. Att satsningen visat sig ha en betydande effekt på att förhindra organiserad brottslighet visar på vikten av fortsatt samarbete och fortsatt fokus på att förebygga brott - då kan vi se fram emot ytterligare framgångar i kampen mot den organiserade brottsligheten. Blåljus ser också fram emot utvecklingen av en "vässad utredningsverksamhet och uppklarning" gällande "vardagsbrotten" - som är ett av de tre uppdragen regeringen gett rikspolischef Petra Lundh.
Samtidigt behöver de interna frågorna inom myndigheten få samma fokus och effektivitet t ex frågor som gäller den höga arbetsbelastningen/arbetsmiljöfrågor, utbildningsskulden och inte minst karriärvägar ...