20 november 2003

Allvarligt läge för folkmordsinsatsen Har Metro fel om SKL:s väntetider?

Polisfacket i Stockholms län har extrainkallat en ordförandekonferens på onsdagen. Man ska ta ställning till det allvarliga läge som uppkommit i förhandlingarna kring polisinsatsen vid regeringens internationella folkmordskonferens i januari. Efter ordförandekonferensen gick polisfackets förhandlare upp i polishuset och la ett bud. De fick beskedet att myndighetens svar lämnas under torsdagen. Följ frågans utveckling i Blåljus.nu.

I Metro hävdar företrädare för SKL att den genomsnittliga hanteringstiden för prov (t ex DNA) är 21 dagar. En insändarförfattare med erfarenhet från Citys krimjour gör gällande att det snarare handlar om 41 dagar med svåra konsekvenser för rättssäkerheten.

---------------------------------

”STATSPOLISEN kommer att utöka sin fordonspark med en helikopter om statspolisintendentens skrivelse till regeringen får ett positivt bemötande”.

Så står den 19 nov 1963  i VIA – Våra Interna Aktualiteter – ett stencilerat blad som spreds över hela den dåvarande myndigheten som ju fanns innanför Stockholms stads gränser. På insändaravdelningen pågår just en ny upplaga av den mångtusenåriga diskussionen om det var bättre för – vilket red. i och för sig förnekar. Debatten inspirerade red. att gå till hävderna och kolla. Om det roar er – bästa läsekrets – fortsätter vi ett tag och ser vad det kan ge. Åren är 1963, 1973, 1983 och 1993.

1963

meddelade VIA också att konditionen hos polismännen kunde testas på ergometercyklar som på prov ställts ut på 2:a (Maria) och 4:de (Klara) vaktdistrikten samt på RP (radiopolisen). Försiktigtvis meddelades inga resultat.

1973

hittade två poliser Bergermark och Lönnroth från Klara en vilsen finne på stan. Han hade kommit ifrån en grupp landsmän och det enda han visste var att de åkte i en brun buss. Poliserna tog sig den tid det tog att hitta en brun buss i stan. När de fick napp vid ett museum visade det sig att ingen saknat den förlorade.

1983

får vi veta att Polisens fotboll äntligen ska starta en damfotbollslag. Juno Svensson på godset tog initiativet. Samma VIA konstaterar bittert att Polisen förlorade i bandy mot IFK Stockholm till följd av ”ett missat straffslag och ett allmänt schabbligt spel”. Inget kul att komma till utsättning för de spelarna.

1993

berättade VIA så den 19 nov att Svenska Polisförbundets Stockholms– och länsavdelningar hållit gemensam stämma. Där hade tillsatts en interimsstyrelse för att bereda fackliga förändringar som kunde bli aktuella i polisutredningens kölvatten. Kriminalpolisföreningen höll höstmöte och där informerade Olof Egerstedt om förslaget till ny organisation för polisen i länet.

Nya klipp ur VIA under torsdagen.

---------------------------------

STEN HECKSCHER GRIPER IN I POLISBEVAKNINGEN

VID REGERINGENS INTERNATIONELLA KONFERENS I  VÅR

Polisfacket i Stockholms län och polisledningen har avslutat sin förhandling om polisinsatsen i januari i oenighet. Det är alltså tillbaka till ruta ett när det gäller regeringens stora internationella konferens. I nuläget gäller för polisen de normala avtalen för t ex arbetstid, övertid och annat. Och det går lätt att räkna ut att med de avtalen räcker inte poliserna i länet till för att skapa trygga och rimliga villkor för konferensen.

Polisfacket ville göra det hela enkelt och föreslog en helhetslösning i form av generell ersättning för alla avvikelser från avtal. Den skulle också inkludera ersättningar som t ex OB (obekväm arbetstid). Ledningen la ett motbud med orimliga arbetstider (tretton timmars arbete, fem timmar jour och sex timmar vila). Det skulle ersättas med 1000 kr per dygn vilket framstår som ett rent skambud. I dagsläget ser det dystert ut för skyddet kring regeringskonferensen. Sten Heckscher går in och tar det övergripande ansvaret för polisinsatsen kring regeringens folkmordskonferens i Stockholm. Med detta tar Sten Heckscher det steg som många kritiker menar att han borde tagit i god tid före det som utvecklades till Göteborgskravallerna.

Under onsdagen tog en snabbinkallad ordförandekonferens inom polisfacket i länet upp den aktuella situationen i förhandlingarna om januariinsatsen. Efter konferensen la polisfacket ett bud som arbetsgivaren väntas svara på under torsdagen.

---------------------------------

Vad finns i medierna av särskilt intresse för poliser? Du behöver inte surfa runt bland en lång rad sajter för att ta reda på det. Blåljus.nu gör jobbet åt dig på avdelningen ”Aktuella artiklar av intresse” under rubriken ”Länkar” på den grå linjen ovan. Använd Blåljus.nu för att kolla vad som är på gång!

---------------------------------

NU ÄR DET FULL FART

PÅ BLÅLJUS INSÄNDARAVD

SLÄNG IN DIN BRANDFACKLA!

Metro har fel om väntetiderna på SKL, hävdar Anders Bergstedt, och hämtar exempel från sin egen krimjour. Anders menar i en ny insändare att väntetiderna på SKL är snarare 41 dagar än de 21 som Metro har uppgift om. Åklagare kommer att tvingas att gå till åtal med bristfällig bevisning med stor risk för friande av personer som utan tvekan skulle fällts av DNA-bevis, skriver han.

HAR POLISERNA BLIVIT RÄDDARE OCH VEKARE?

Det undrar författaren till en ny insändare.

OCH FÅR SNABBT SVAR PÅ TAL:

En insändarförfattare menar att det är äldre polisers fel att så många tycker illa om och är rädda för polisen. En annan undrar om den äldre kollegan vet hur det är att komma som första och enda bil till ett gängbråk i Rinkeby.

Nu kommer t o m ordet "krigspsykos" in i debatten!

---------------------------------

HEMSIDAN UPPDATERAD 031120 kl 0010.