16 oktober 2019

Anhörig till nyexad polis hade en liten fråga...

En anhörig till en polis som precis kommit ut i verkligheten efter studierna på Polishögskolan, reagerade på lönen som den nyblivne kollegan blev placerad i. Läs frågeställningen och svaret från Andreas Strand, som förhandlar polislöner för Polisförbundet i region Stockholm.
En anhörig till en polis som precis kommit ut i verkligheten efter studierna på Polishögskolan, reagerade på lönen som den nyblivne kollegan blev placerad i. Läs frågeställningen och svaret från Andreas Strand, som förhandlar polislöner för Polisförbundet i region Stockholm.
 

"Hej! Kan det stämma att man som nyexaminerad polis i Stockholm endast får 26800:- som ingångslön?

Om så är fallet så måste det föreligga ett stort fel. Poliser utsätts ju för hot och våld dagligdags. I vissa fall kan det även sluta med att en polis får plikta med sitt liv. Då kan jag tycka att 26800:- är ett stort illa skämt. Finns det risktillägg inom denna bransch? Det tycker jag borde vara en självklarhet precis som gruvarbetarna i Kiruna har inbakad i sin lön. Vad gör ni åt en sån här sak? Kan ni hjälpa en nyexaminerad polis att löneförhandla? Jag är mamma till en nyexaminerad polis och arbetar som sjuksköterska och vi har absolut inte denna låga ingångslön.

Tacksam för svar kring detta.

Med vänlig hälsning Anna"

Förbundsregion Stockholms förhandlingsansvariga Andreas Strand har svarat den oroliga anhöriga till vår nyblivne kollega:

"Hej Anna!

För det första kan jag bara hålla med dig. Trots att samtliga politiker de senaste åren fightas om att satsa mer resurser på Polismyndigheten och våra anställningsvillkor verkar inte budskapet gått fram till myndigheten. Som färdigutbildad polis får man under sex månader en provanställning av Polismyndigheten. Det är Polismyndigheten som sätter lönen och den är idag satt till 26 500 kronor i medellön oavsett var du arbetar någonstans i Sverige. Ett yrkes status speglas såklart av vad arbetsgivaren är villig att betala vid nyanställning.

Vi kan nog vara överens om att efter att ha levt på studielån flera år är det ingen lön som står i proportion för det viktiga samhällsuppdrag vi har som poliser. Enligt Polismyndigheten egen personalstatistik är vi i Polisregion Stockholm 445 poliser färre än vid omorganisationen 2015. Som polis är man demokratins yttersta försvarare. I dessa tider med återkommande gängmord och bombattentat känns det som mer än bara ord. Polisförbundet har nyligen genomfört en stor undersökning som visar hur vanligt det är att poliser och deras anhöriga utsätts för våld och hot. Hur skulle det gå med samhällskontraktet om vi poliser inte orkade längre?

I den budget som moderaterna och kristdemokraterna fick igenom i riksdagen fanns det en särskild satsning på Polisen på 360 miljoner kronor för att förbättra våra anställningsvillkor. Polismyndigheten ska också tillsammans med Polisförbundet ta fram karriär- och utvecklingsvägar för dem som inte blir arbetsledare och chefer. Det arbetet pågår för fullt.

I region Stockholm har vi sedan länge konstaterat att det inte går att leva på 26 500 kronor. För en del av de extrapengarna som kom till region Stockholm har vi gemensamt med vår arbetsgivare kommit fram till att höja lönen för de poliser som får en tillsvidare anställning, efter sex månader. Den är för närvarande satt till 28 500 kronor. Just för tillfället pågår det löneförhandlingar i polisregionerna och enheterna och den fråga som du tar upp är högaktuell i region Stockholm. Polisförbundet kommer alltid arbeta för att förbättra lönen och övriga anställningsvillkor för våra medlemmar!

Vänligen!
Andreas