11 april 2013

Är en avrapporteringstid på 5 timmar och 20 minuter rimligt för ett rutinärende?

Utredarstöd som kan bli utredares dödAllmänhet och politiker undrar vart alla poliser tagit vägen. Vi vet svaret då RPS verkar gjort sitt yttersta för att poliser ska få fler utredningstimmar. Att införskaffa ett av polishistoriens mest arbetsamma avrapporteringssystem får poliser att se rött och skapar en oroväckande dålig arbetsmiljö.Matti Rönnqvist (se bilden) arbetar som FU-ledare på Bromma Näpo. Han säger om PUST-verktyget: "Det är som att ge en osthyvel till en snickare och be honom bygga ett hus". Läs vidare om polisers erfarenhet av systemet.

Lars-Gösta Alm har arbetat som polis i yttre tjänst i 35 år, är en av väldigt många som känner en stor frustration av systemet. Läs hans erfarenhet och fundera samtidigt på polisens värdegrund om att vara Engagerad, Effektiv och Tillgänglig.

Lars-Gösta arbetar på Bromma Närpolisstation där det i dagsläget arbetar fyra poliser i yttre tjänst. Han är rätt unik då han med sina 35 år i tjänst bara jobbat i den yttre verksamheten och det känns som att det han inte vet om arbetet där ute är inte värt att vet.

Torsdagen den 4 april
arbetade Lars-Gösta tillsammans med sin kollega Jörgen. Det var kvällstjänstgöring med starttid 15.00, där de någon timme in på passet fick höra hur det utlarmades en misstänkt rattfyllerist på Ulvsundavägen. Den effektiva patrullen fick stopp på bilen på Tranebergsbron, där en manlig förare blåste positivt i sållningsinstrumentet.

 

”Västerort har stängt sin arrest för ombyggnation så tanken blev genast att åka till St: Görans sjukhus där det nyligen placerats en Evidenzer[1]” berättade Lars-Gösta. ”Vi använde vår blipper och den kod vi blivit tilldelad men vi lyckades inte komma in”. Efter att försökt få hjälp av LKC och Västerortskollegor beslutade de ändå att ge upp. Det hade då gått 10-15 minuter.

 

De körde vidare till Norrmalm där de fick låna en Evidenzer. Avrapporteringen i SiebelPUST skulle sätta fart och ”där började problemen med att försöka få in det här i Pust” ”Den misstänkte blåser och det är inga konstigheter och sedan ska man logga in i Pust då alla felmeddelanden kommer upp” ”det står SBL, UTI och felkod”. Lars-Gösta förklarade vidare att han inte visste var felet var eller vad han gjort för fel. ”Jag hade inget som visade med markerad ruta eller som i DurTvå där det står vad du ska göra”. ”Det kommer bara upp ett felmeddelande med en felkod och varningstext”.
                                  

Kollegan Jörgen gick in i ett annat rum och startade upp SiebelPUST men även han fick problem. De ringde till SB, de frågade runt bland kollegor med ingen visste hur problemet i SiebelPUST skulle lösas. Rattfyllan som satt bredvid studsade på bänken och var otålig. Han kommenterade arbetet och undrar vad Lars-Gösta höll på med. ”Klockan 20:30, då hade jag inte ens påbörjat förhöret” ”Rattfyllan blev ett ordentligt stressmoment och jag blev tvungen att be SB släppa honom”.

 

Klockan var alltså 18:40 när rattfylleristen blev stoppad. Klockan 22:00 började beslaget att avrapporteras. 00:00 lämnades anmälan in för granskning. Beslaget blev inskrivet i fritexten då Lars-Gösta inte kunde hitta en annan lösning på problemet. Det visade sig senare att det inte fanns någon sådan funktion där beslag kunde skrivas in.

 

Tisdagen den 9 april blev anmälan till slut godkänd.

 

Ingen utbildningsinsats planeras trots att det är ett helt annat system än gamla PUST och den nya versionen upplever många är betydligt sämre. Lars-Gösta hade försökt att nå någon på PUST support men misslyckats då denna var obemannad.

 

”2 av 100 kanske känner sig bekväm med systemet” sa Lars-Gösta. ”Avrapporteringen i SiebelPUST gör en helt frustrerad och på gränsen till vansinnig”. ”Tidigare när LKC tyckte att man kunde ta en snattare på vägen in för matuppehåll var det inget problem, nu får du räkna med en avrapportering på minst fyra timmar”.


”Jag har tänkt att jag kanske är för gammal för det här men även 80-talisterna säger att dom inte fixar systemet”.


”Skulle skatteverkets system för att deklarera på Internet vara uppbyggt som SiebelPUST skulle de inte få in en enda internetdeklaration”.

 

Blåljus kommentar:

Vi uppmanar er medlemmar att ni inte ska låta systemen påverka er hälsa med stress och frustration. Avrapportera i den takt som ni känner är hanterlig. Att RPS skickar ut bristfälliga datasystem utan att ge någon utbildning alls är inte er huvudvärk.

 

 

Therése Johansson

 

 

 

 

 [1] Utandningsinstrument som mäter promillehalt.