3 december 2003

Det var värst direkt efter skottet

- Det var värst direkt efter skottet. Det var så osäkert. Jag visste inte var mannen med vapnet var nånstans i lägenheten. Och golven var så belamrade med bråte så jag kunde inte söka skydd nånstans – det gick bara att röra sig i gångar mitt ute på golven. Det var långa tio minuter som jag stod där. Jag hade lite ont i armen och efter ett tag märkte jag att det blödde också. Men jag låg ju ute på larmanrop och jag hjälpte ju till att dirigera fram piketen så jag visste ju att stöttning var på väg. Och så hade jag min kollega utanför och det var också en trygghet. Så hade vi fryst läget och ingen rörde sig i avvaktan på att piketen skulle ta över.

Den som berättar det här för Blåljus är Kristin, 40-årigt yttre polisbefäl på Södermalm, som under fredagen blev skjuten i armen då hon och kollegan Robert biträdde kronofogden med en vräkning vid Norr Mälarstrand på Kungsholmen i Stockholm. Kristin berättar hur hon och hennes kollega gick in i lägenheten för att föra ut den äldre man som motsatte sig vräkningen. Tanken med det var att kronofogden skulle få möjlighet att utföra sitt uppdrag. Kristin hade bestämt sig för att lugnt försöka prata ut mannen och det höll hon på med ett tag. I ett skede låser mannen in sig i ett utrymme.

- Plötsligt hör jag kronofogden ropa att mannen har ett vapen. Då höjer jag beredskapen och så dyker mannen upp i en dörr med ett vapen i handen. När jag ser mynningsflamman skjuter jag själv ett skott och då försvinner mannen.

Sedan blir det en tio minuters väntan för Kristin innan piketen gör en professionell inbrytning, säkrar lägenheten, för henne i säkerhet och letar rätt på och griper mannen som inte gör något motstånd i det läget. Kristins skott har träffat i dörrposten och inte skadat mannen.

Mannens skott däremot träffade och spräckte Kristins Sig Sauer innan kulan skadade henne. Vilket vapen mannen använt är ännu på lördagskvällen inte säkert klarlagt. Kristin säger att hon efter omständigheterna mår ganska bra och hon haft tur som inte blev värre skadad.

- Det är sällan jag sett poliser uppträda så exemplariskt under svår stress som Kristin och Robert, säger polisinsatschefen från LKC, Anders Björneberg, till Blåljus. Anders är en mycket erfaren insatschef som arbetat många år som ledare för farliga insatser. Anders berättar att det på fredagskvällen gjordes en stor genomgång av händelsen och att alla var helt ense om att de två poliserna utmärkt sig som mycket professionella.

Några förklaringar för våra läsare utanför yrket: ”Höjd beredskap” är en polisterm för att man gör mantelrörelse på tjänstepistolen och sedan mekaniskt släpper ner hanen. Efter det har man ett vapen där risken för vådaskott är liten eftersom det krävs flera kilos tryck mot avtryckaren för att avlossa skott. Det går snabbt att komma till skott men eftersom man måste sätta stor kraft mot avtryckaren blir första skottet sällan träffsäkert.”Ligga ute i larmanrop” betyder att polisen har gjort ett handgrepp med den bärbara radion som leder till direktkontakt med LKC samtidigt som all annan radiotrafik blockeras utom på larmkanalen.

---------------------------------

Förhandlingarna som rör ekonomin kring januarikommenderingen fortsätter. Onsdagen den 2 dec har polisfackets styrelse återigen haft föreningsordförandena samlade till en telefonkonferens. Överläggningarna har gått in i ett avgörande skede efter den senaste tidens långbänk. Polisfacket upplever att en lösning inte längre är helt utesluten. Frågan har möjligen en koppling till de allmänna budgetdiskussionerna där ett väntat jättelikt underskott för myndigheten väckt stor uppmärksamhet i huvudstadens nyhetsmedier. Hela budgetfrågan förhandlas intensivt den närmaste tiden. På den scenen spelar en rad aktörer och det är ytterst osäkert att spekulera i hur lösningen kommer att se ut.

---------------------------------

LILLA GRACILA FRU JOHANSSON

1000 POLISER 30 NOVEMBER!

Åren som klippen ur VIA, Våra Interna Aktualiteter, hämtats från är 1963, 1973, 1983 och 1993.

1963

Här kan vi inte undanhålla er en notis i sin helhet. Den rör Hälsingborg:

”Hälsingborg skall få sin första kvinnliga polis. Poliskammaren i staden ansåg inte fru Anita Johansson lämplig som kvinnlig polis, bl a med motiveringen att fru Johansson är ”för liten och gracil”. Lilla gracila fru Johansson överklagade emellertid och fick ja av regeringen”.

1973

Tio greker befann sig utanför sin ambassad i Stockholm. Den vid tiden ryktbare kommissarie Bertil Ledel kom till platsen, ansåg att det inte rörde sig om en demonstration utan en ordningsstörning och frihetsberövade alla med stöd av LTO, lagen om tillfälligt omhändertagande. JO begärde att få Stockholmspolisens egen utredning om saken.

1983

Poliserna Rolf Eriksson och Agneta Skålberg kör radiobil Stadsgårdsleden framåt. Plötsligt skär en bilist rätt över vägbanan framför dem och in i bergväggen. Dörrarna är låsta när de kommer fram. De forcerar en av dem och drar ut den livlöse mannen. Agneta ger konstgjord andning. En läkare stannar också och hjälper till. Från SÖS meddelas senare att mannen räddats och troligen får uppleva sin sextionde födelsedag sju dagar senare.

1993

Fyra divisioner med över tusen poliser planeras inför 30 nov. Kommenderingschefen Sven Smedjegården oroar sig för att 35 kraftiga bomber hittats vid demonstrationer tidigare under året. ”Totalt hänsynslösa” är hans omdöme om demonstranterna. Om medierna:  Jag ställer självklart upp på intervjuer, säger Sven till VIA. Men är det vettigt att jag ska förekomma varje dag i medierna om och inför 30 nov?

---------------------------------

Vad finns i medierna av särskilt intresse för poliser? Du behöver inte surfa runt bland en lång rad sajter för att ta reda på det. Blåljus.nu gör jobbet åt dig på avdelningen ”Aktuella artiklar av intresse” under rubriken ”Länkar” på den grå linjen ovan. Använd Blåljus.nu för att kolla vad som är på gång!

---------------------------------

NU ÄR DET FULL FART

PÅ BLÅLJUS INSÄNDARAVD

SLÄNG IN DIN BRANDFACKLA!

Det är upprörande att domstolarna lämnar ut identiteter på poliser, hävdar Anders Bergstedt, i en ny insändare i fallet om polisen som dömdes för att han försökte stoppa färden för en misstänkt drogpåverkad motorcyklist. Den berörde unge mannen är nu inblandad i ett grovt brott. Kanske domarnas och nämndemännens adresser också borde sättas ut i domarna, är ett nytt förslag.

HAR POLISERNA BLIVIT RÄDDARE OCH VEKARE?

Det undrar författaren till en ny insändare.

OCH FÅR SNABBT SVAR PÅ TAL:

En insändarförfattare menar att det är äldre polisers fel att så många tycker illa om och är rädda för polisen. En annan undrar om den äldre kollegan vet hur det är att komma som första och enda bil till ett gängbråk i Rinkeby.

Nu kommer t o m ordet "krigspsykos" in i debatten!

Debatten om civilanställda på LKC flammar upp igen under insändaravdelningen "Synen på civilanställda". Klarar en briljant hjärnkirurg det grova rånet, undrar nu en insändarförfattare.

---------------------------------

HEMSIDAN UPPDATERAD 031203 kl 2200.