7 december 2003

Ja med tvekan till januaribud Insändare angriper Bodström

Silja Europa är planerad som inkvartering för poliserna i kommenderingen vid regeringens internationella folkmordskonferens i januari. På fartyget ingår samtliga måltider för länets poliser. Flertalet i kommenderingen tjänstgör enligt modellen tretton timmars arbete, fem timmars jour och sex timmars vila. Det innebär tvåskift.

På fredagseftermiddagen slöts det länge emotsedda avtalet mellan myndigheten och polisfacket om arbetsförhållanden och ersättningar i samband med januarikommenderingen. I den här texten återges avtalet översiktligt. Den som vill läsa paragraferna noga bör kika på notisen där avtalet återges i sin helhet.

Kritik mot avtalet kommer redan:

”Avtalet för januarikommenderingen ger 8000:- för fyra dagar. För detta skall pappa "resa" bort 4 dygn och lämna ansvaret för hem och familj till hustrun. Han skall arbeta 13 timmar och ev. 5 timmar ytterligare efter detta. Vidare skall han klämmas in i en båthytt med 2 andra och deras skrymmande kryssningsbagage”, skriver Johan från utryckningen på Södermalm i en insändare som han sarkastiskt avslutar med ”Tack för almanackan”.

Lars Ericson, ordförande i länets polisfack svarar Johan och förklarar fackets ställningstagande.

I en ny insändare skriver Johan bl a:

Självklart inser jag också att det ligger i allas intresse för att upprätthålla något så när gott förhållande arbetstagare/arbetsgivare så att parterna möts där bägge är åtminstone lite nöjda. I detta fallet tror jag dock att arbetsgivaren har fått igenom sitt bästa avtal hittills och jag tillsammans med de andra får hålla tillgodo med ett packe värmeljus på IKEA".

För kommenderingens fyra ”skarpa dagar” d v s poliserna inkvarterade på fartyget och delegaternas ankomst/avresa och mötesdagar erbjuder myndigheten aktivt deltagande poliser 8000 kr där det ingår ekonomisk kompensation för den förmånsbeskattning man kommer att få för den mat som tillhandahålls av myndigheten. Inget traktamente utgår för poliser som kommer från Stockholms län.

Både polisfacket och arbetsgivaren betonar att ersättningen inte blir bindande för framtida kommenderingar. I de 8000 ingår alla ersättningar utom OB som genomsnittligt kan beräknas utgå med 1300 – 1400 kr per polis.

För de som är inkommenderade från övriga landet utgår ersättning med 7400:- Utöver detta får dessa polismän traktamente, med normalt avdrag för fri mat.

Före de fyra ”skarpa” dagarna ordnas två utbildningsdagar med nio timmars tjänst vardera. Efter dem kan en sjunde dag tillkomma för delar av kommenderingen om några delegater stannar i Stockholm för överläggningar.

Utgångspunkten för myndigheten är en lugn kommendering där man satsar mycket hårt på arbetsmiljön. Enkelt uttryckt menar arbetsgivaren att man vill att det ska bli den bästa kommenderingen någonsin.

Inkvarteringen på Silja Europa kommer att variera från enkelhytt till delade hytter.

För trafikpoliser och piketer gäller en särskild konstruktion där man är ute i verksamhet sexton timmar, vid två tillfällen. Av dessa ska fem timmar vara s k återhämtningstid som tillbringas inomhus med möjlighet att lätta på klädsel och utrustning.

Inom polisfacket har inställningen varit mycket kluven till budet. Efter ett långt styrelsemöte och en konferens med ordförandena i polisföreningarna enades man till sist om att säga ett ”försiktigt negativt ja” till arbetsgivarens bud. Man är alltså inte nöjd men tvingas motvilligt acceptera att det med största sannolikhet inte skulle gå att komma längre.

---------------------------------

Volontärer vid polisen i Stockholms län fick tummen ner av Blåljus läsare. Av 134 röstande var det 73 procent som tyckte det var en dålig idé att införa volontärer. 27 procent stödde tanken.

---------------------------------

LILLA GRACILA FRU JOHANSSON

1000 POLISER 30 NOVEMBER!

Åren som klippen ur VIA, Våra Interna Aktualiteter, hämtats från är 1963, 1973, 1983 och 1993.

1963

Här kan vi inte undanhålla er en notis i sin helhet. Den rör Hälsingborg:

”Hälsingborg skall få sin första kvinnliga polis. Poliskammaren i staden ansåg inte fru Anita Johansson lämplig som kvinnlig polis, bl a med motiveringen att fru Johansson är ”för liten och gracil”. Lilla gracila fru Johansson överklagade emellertid och fick ja av regeringen”.

1973

Tio greker befann sig utanför sin ambassad i Stockholm. Den vid tiden ryktbare kommissarie Bertil Ledel kom till platsen, ansåg att det inte rörde sig om en demonstration utan en ordningsstörning och frihetsberövade alla med stöd av LTO, lagen om tillfälligt omhändertagande. JO begärde att få Stockholmspolisens egen utredning om saken.

1983

Poliserna Rolf Eriksson och Agneta Skålberg kör radiobil Stadsgårdsleden framåt. Plötsligt skär en bilist rätt över vägbanan framför dem och in i bergväggen. Dörrarna är låsta när de kommer fram. De forcerar en av dem och drar ut den livlöse mannen. Agneta ger konstgjord andning. En läkare stannar också och hjälper till. Från SÖS meddelas senare att mannen räddats och troligen får uppleva sin sextionde födelsedag sju dagar senare.

1993

Fyra divisioner med över tusen poliser planeras inför 30 nov. Kommenderingschefen Sven Smedjegården oroar sig för att 35 kraftiga bomber hittats vid demonstrationer tidigare under året. ”Totalt hänsynslösa” är hans omdöme om demonstranterna. Om medierna:  Jag ställer självklart upp på intervjuer, säger Sven till VIA. Men är det vettigt att jag ska förekomma varje dag i medierna om och inför 30 nov?

---------------------------------

Vad finns i medierna av särskilt intresse för poliser? Du behöver inte surfa runt bland en lång rad sajter för att ta reda på det. Blåljus.nu gör jobbet åt dig på avdelningen ”Aktuella artiklar av intresse” under rubriken ”Länkar” på den grå linjen ovan. Använd Blåljus.nu för att kolla vad som är på gång!

---------------------------------

NU ÄR DET FULL FART

PÅ BLÅLJUS INSÄNDARAVD

SLÄNG IN DIN BRANDFACKLA!

Justitieminister Thomas Bodström får sig en skopa ovett av en insändarförfattare som menar att polisens högste chef är arrogant och bluffar – och kommer undan med det hela tiden eftersom journalisterna inte vågar sig på den som sitter trygg i maktens centrum.

HAR LEIF GW PERSSON RÄTT I SIN SENASTE KRITIK I SVT?

Läser vi Anders Bergstedt senaste insändare tycks det förhålla sig så .

RIKSPOLISCHEF REKOMMENDERAS RÄNNSTENS-REPRESENTATION:

En snygg rad med fyra ”R”. Men det blev inte helt rätt. Insändaren siktar på överdirektören.

Debatten om civilanställda på LKC flammar upp igen under insändaravdelningen "Synen på civilanställda". Klarar en briljant hjärnkirurg det grova rånet, undrar nu en insändarförfattare.

En annan skriver under huvudrubriken ”Synen på civilanställda” att om han får bra service spelar det inte så stor roll vem som ger den:

”Jag som ordningspolis vill ha SERVICE av dem som ska hjälpa mig så att jag kan ge service till dem som jag ska hjälpa...Så snurrar hjulet på vidare in i framtiden”.

Signaturen ”SthlmsPA” tar åter upp debatten om vem som kan bli polis idag och skriver under huvudrubriken ”Är du gay” bl a:”Nä, man får nog råda sina polare som vill bli poliser att antingen byta kön, sexuell läggning eller helt enkelt byta religion.”

---------------------------------

HEMSIDAN UPPDATERAD 031207 kl 2230.