30 augusti 2020

Nya tider, nya utmaningar för Sveriges poliskår

Om någon trodde att Sveriges poliser skulle få mindre att göra efter pandemin, att kriminalitet och oordning tillhörde historien i vårt land, är det kanske dags att ompröva. Blåljus noterar att lokala fackga förtroendevalda i Malmö upp till Rikspolischefen är klart oroade över dagsläget. Polisresurserna är inte helt uppdaterade till utvecklingen.
Om någon trodde att Sveriges poliser skulle få mindre att göra efter pandemin, att kriminalitet och oordning tillhörde historien i vårt land, är det kanske dags att ompröva. Blåljus noterar att lokala fackga förtroendevalda i Malmö upp till Rikspolischefen är klart oroade över dagsläget. Polisresurserna är inte helt uppdaterade till utvecklingen.

Rikspolischef Anders Thornberg beskriver situationen på Polisen.se

"I Stockholm har det under den senaste veckan mördats två personer och i Göteborg har kriminella grupperingar försökt demonstrera makt genom att kontrollera fordon som har åkt in i vissa stadsdelar. Tidigare i augusti mördades en oskyldig 12-årig flicka i en kriminell uppgörelse och även på andra platser i landet pågår konflikter mellan olika kriminella nätverk och annan hänsynslös kriminalitet. Under fredagskvällen inträffade dessutom ett våldsamt upplopp i Malmö där flera poliser skadades. I andra delar av landet hålls det manifestationer utan tillstånd vilket stör ordningen och tar resurser från polisen. Det har stor påverkan på samhället och på polisens arbete."
 
Rikspolischefen konstaterar att polisens resurser är begränsade och kräver prioriteringar, och uppmanar hela samhället att bidra till ett tryggare samhälle. Han visar även stor förståelse för hur situationen påverkar hans poliser:
 
"Den vardag många poliser ställs inför när de går till jobbet just nu är oroande och väldigt slitsam. Vi jobbar intensivt, dygnet runt, trots det fortsätter det grova våldet. Polisen finns där 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Vi ger inte upp och vi backar inte, men situationen är i nuläget mycket påfrestande"Helt sanna ord av vår högste chef. En polis och fackligt aktiv kollega som befann sig mitt i reaktionerna på en provokativ behandling av Koranen, Fredrik Brokopp, har beskrivit den verklighet och arbetsmiljö som han och hans kollegor arbetar under på Twitter:

"08.30 kom jag till min arbetsplats. Nu är klockan visst 01.25. Det ryktas om mat. Men en sån här kväll gnäller inte någon. En sån här kväll förstår man det positiva med kårandan. Vi jobbar tillsammans och ska komma hem tillsammans. Utan skador."

(En målsättning som inte lyckades fullt ut)
Bild borttagen.
"Där tog en sten i storlek av en halv gatsten. Tacksam för skyddet i våra fordon... Sten, fyrverkerier, gatskyltar, molotovcoctails... lite av det som regnat över polisbussen ikväll!

Ordförande i Polisförbundet i region Syd, Sophia Willander, beskriver dagen efter sina tankar med anledning av vad hennes medlemmar utsatts för.

-Det är en för jävlig arbetssituation, på ren svenska, säger hon och fortsätter att berätta att det var en mycket svår situation för hennes medlemmar. Det är för väl att vi har god erfarenhet av liknande händelser och att vi har en taktik att luta oss tillbaka mot.

Sophia Willander säger till KvP att frågan om vilka verktyg polisen har i liknande situationer är viktig.

– Vi riskerar att stå handfallna. I andra länder finns möjlighet att sätta in vattenkanoner och gummikulor, och vi måste hela tiden prata om vad vi ska ha för verktyg här.

 

Blåljus påminner om Polisförbundets skyddsombuds enträgna arbete genom åren, bland annat för att få fram säkrade polisfordon. Notera hur den debatten förskjutits. 

 

Frågan är hur många fler skadade bara fredagsnattens oroligheter i Malmö hade orsakat om skyddsombuden inte jobbat enträget för att skydda sina kollegor.


Nu kan vi bara glädjas åt att oroligheterna inte upprepades, och att inte fler poliser blev skadade.

 

Tommy Hansson