22 december 2015

Önskelista till tomten!

Ett av de jobbigaste åren lider mot sitt slut. Året har kantats av terror, flyktingströmmar och lönedebatter. Kommer 2016 att bli ett bättre år? 

Sitter här dan före dan före dopparedagen och tänker igenom året som gått!

Kan bara konstatera att det här året varit det mest krävande under mina år som polis. Det tror jag många av mina kollegor skriver under på!


Vi är många som funderat igenom vårt yrkesval mer än en gång det här gångna året. Vi har funderat på VAD ÄR DET VÄRT att jobba skift och slita för något man tror på men som man inte får betalt för. Vi har funderat på vilket pris våra familjer har fått betala för att vi gjort våra yrkesval. Det som vi framförallt har funderat på är varför arbetsgivaren inte värdesätter vår lojalitet för yrket?

För trots att vi fått vara med och driva igenom en omorganisation i rekordfart utan eftertanke, hanterat flyktingströmmar och terrorhot så har vi varit lojala. Som grädde på moset fick vi dessutom ett dåligt lönebud från arbetsgivaren som vi bara inte kunde tacka ja till. Ändå är vi kvar! Vilka andra arbetsplatser har så lojala medarbetare?

Det börjar naggas i kanten på lojaliteten nu. Frågan är hur länge poliserna står ut? Hur ska vi kunna stötta allmänheten när vi själva är i kris?  Det finns gränser även för oss. Bakom uniformen döljer sig trots allt en människa av kött och blod. Vi är mer än bara poliser. Efter arbetspassets slut ska vi komma hem till familjen och orka med vardagen. Betala räkningar och hämta på dagis.

Vi har världens bästa jobb och kollegor! Vi älskar att vara poliser! Det vi behöver är en arbetsgivare som värdesätter oss för det vi gör. Vi behöver drägliga löner och arbetsförhållanden för att orka göra de vi är bäst på – ATT VARA POLISER!

Polisen är en viktig del av samhället. Utan fungerande polis fungerar inte samhället. När inser våra politiker, vår rikspolischef och våra chefer det? Hoppas för allas skull att man inser det under kommande år. För tålamodet är slut för många av oss och tanken att söka andra jobb kommer att övergå till handling. Vi har inte råd att förlora fler poliser! NU RÄCKER DET!

Det är tre saker som står högst upp på min önskelista till tomten. Det första är en dräglig lön efter sex års tjänst som är högre än ingångslönen. Det andra är slut på terror i världen. Det tredje är snö.


Med hopp om en
riktigt GOD JUL!

/Therese Löthman