28 december 2003

Polisen, samhällets skyddsombud, även och särskilt i juletid

JULHÄLSNING

Julhelgen är här. Det innebär för många av oss en helg tillsammans med familjen och våra nära och kära.

Polisen har tillsammans med andra yrkesgrupper en arbetsuppgift som kräver att vi tjänstgör dygnet runt, året runt, inklusive jul och nyår.

I år har jag förmånen att få vara med min familj och fira jul. Många gånger har det inte varit möjlighet till det, med anledning av att tjänsten lagt hinder i vägen.

Ibland har man upplevt en stillsam jul som polis, ibland en mycket våldsam. Julfrid råder inte överallt i samhället. Många tragedier utspelas de närmaste dagarna med ensamma människor, berusade familjefäder, hustrumisshandel, barnmisshandel, tyvärr kan listan göras lång. Vem ringer man till, jo polisen.

Jag tror att vi alla har olika minnen från vår tjänstgöring kring julhelgerna som både kan göra oss glada och mycket sorgsna.

Tyvärr är väl det som så, att i vårt fall så etsar sig de sorgsna minnena in sig ordentligt. Jag har ett antal, och jag vet hur svårt det kan vara att bearbeta dem. Speciellt då barn är inblandade.

Jag vet att det i Stockholms län finns en professionell poliskår som kommer att lösa ett antal mycket svåra uppdrag de närmaste dygnen. Ni skall vara stolta över det arbete som Ni utför.Ni är den sista utposten som man ringer då ingen annan finns till hands, Ni är samhällets skyddsombud.

Vi tänker på er.

God Jul önskar

Lars Ericson

Ordförande, polisfacket i länet

-----------------------------------------

”Ar tillbaks i Bangkok efter en resa i Kambodja, ett av varldens fattigaste lander.

Spontant kanns det ju som om man har det ganska bra och klagar alldeles for mycket pa det mesta. SL maste vara varldens basta foretag och den svenska polisen maste vara varldens basta. Vagverket aven det varldens basta pa sitt omrade!”

Vi ska vara tacksamma, tycker signaturen "Turist i verkligheten" som ägnat annandagen åt att från Bangkok författa en insändare till oss. Debatten om ordningsvakters roll fortsätter också i julfriden.

-----------------------------------------

När vi är inne på internationella jämförelser vill red. citera ur DN Ekonomi 27 dec:

”Det områdets invånare fruktar allra mest är polisen. I Villa Itati är man fullständigt överens med de många Buenos Aires-bor som hävdar att polisen ligger bakom en stor del av den ökade kriminaliteten.

-De lejer unga killar för att utföra brott. Om polisen inte behöver dem längre eller tycker att de vet för mycket så dödar de dem och säger att de råkade bli skjutna i samband med något rån, säger Juanita Rios, som arbetar på hälsomottagningen i Itati”.

Samma Juanita avslutar reportaget i DN från området Itati söder om Buenos Aires i Argentina med att berätta att hon tar emot unga killar från området som vill ha hälsointyg för att söka in vid polisen ”för där tjänar man ju lätta pengar”.

-----------------------------------------

Varmaste julhälsningar till alla kolleger sänder poliserna Gösta Grund, Norrort, och Peter Santner, egentligen Arlanda men med tjänstgöringsplats Söderort. Gösta och Peter jobbar i detta nu för UNMIL i Liberia. Den 23 dec hade svenskarna lilljulafton. De är tre militärer, fyra poliser och tre-fyra företrädare för olika hjälporganisationer.

Just den 23 dec hade Gösta och Rolf Landgren, kollega från Malmö, varit ute och arbetat tillsammans med jordanska poliser. Dessa jordanier är de enda beväpnade utländska poliserna och de enda med befogenhet att ingripa. De svenska poliserna ger stöd och utbildning till de liberianska. Den som funderar över våra svenska polislöner kan smaka på informationen att de liberianska kollegerna inte fått ut någon lön på två år.

Blåljus.nu hoppas framöver kunna publicera berättelser från Gösta och Peter om jobbet i Liberia.

Kontakten förmedlades av en god vän till red. – militären Börje Johanson som arbetat mycket med pressfrågor i Sverige och nu titulerar sig  ”LtCol, Military Spokesman, UNMIL”. Han beskriver Liberia som ett land, sönderslitet av fjorton års inbördeskrig, som nu håller på att resa sig med en stark längtan efter fred, vatten, mat och skolutbildning. Varmt tack till Börje och en God jul och ett Gott Nytt År till er alla därnere.

-----------------------------------------

Till er alla som tar itu med mera näraliggande problem här i Stockholms län vill red. be att få framföra en önskan om en god fortsättning. Finn lite nöje i att läsa vad Våra Interna Aktualiteter, VIA, skrev i juletider för fyrtio, trettio, tjugo och tio år sedan:

1963

Hot spränga Radiohuset, var ett inslag i Östermalmspolisens (VD 7) arbete i jultid det här året. 100 kg trotyl lovade en uppringare att använda vilket borde ha räckt. Ståndpost från VD 7 och diskretare bevakning från krim beordrades direkt. Kort efter ringde den hotfulle igen och då lyckades man spåra samtalet från VD 7. Den uppringande ”visade sig förekomma i krims psyk.reg.”, skriver VIA. Bevakningen vid Radiohuset kunde ägna sig åt angenämare polissysslor över jul.

1973

hade många poliser säkert i sina drömmar placerat ut minst 200 kg trotyl vid TV-huset. Två inslag i TV2 dominerar totalt VIA den här julen. En filmare hade fått tillstånd att följa en östermalmspolis i jobbet och hur det nu bar sig kom ett inslag att göras i arresten. Där kunde en sekvens tolkas så att en intagen misshandlades och det slog TV2 upp stort. Det blev ett oherrans liv om detta i hela det offentliga Sverige och polismästare Kurt Lindroth skriver en dyster julhälsning till personalen där han hoppas att vårt anseende inte lidit alltför svår skada.

1983

är det gladare julstämning och VIA tar sig tid att berätta att Nicolai-stationen, Själagårdsgatan 19, vid Tyska brunnsplan ska förvandlas till butik för sameslöjd. Lokalerna har ett brokigt förflutet, noterar VIA. Här var först bysättningshäkte från sent 1600-tal. Sedan hölls några år auktioner här  innan det 1787 byggdes om till synagoga. Gustav III hade givit judar tillstånd att bosätta sig i Stockholm. 1870-1880 var huset härbärge för sjömän. 1890 flyttade polisen in och blev kvar till den stora omorganisationen 1972.

1993

var året då julklapparnas  julklapp delades ut av rikspolischef Björn Eriksson som runt jultid lät meddela att fri uniform skulle införas år 1995. En julklapp till Stockholmsmyndigheten blev lilla Lidingö som enligt beslut i december kom att upphöra som polismyndighet från 1 jan 1994. Länspolismästare Sven-Åke Hjälmroth skrev i sin julhälsning att ”personalläget är gott” och att han var fylld av tillförsikt inför 1994. Det är bara tio år sedan…

-----------------------------------------

Vad finns i medierna av särskilt intresse för poliser utöver den vardagliga brottsrapporteringen? Du behöver inte surfa runt bland en lång rad sajter för att ta reda på det. Blåljus.nu gör jobbet åt dig på avdelningen ”Aktuella artiklar av intresse” under rubriken ”Länkar” på den grå linjen ovan. Använd Blåljus.nu för att kolla vad som är på gång! Länkarna uppdateras hela julhelgen!

-----------------------------------------

Red vill passa på att presentera två nya länkar som fanns i senaste numret av tidskriften POLISEN. Det är "Lagrummet" och "Högsta Domstolen" som du hittar under "Övriga länkar". Intressanta bara att titta igenom men framförallt väldigt användbara.

-----------------------------------------

HEMSIDAN UPPDATERAD DEN 28 DEC 2003 KL 1940