28 april 2003

Polisfacket i länet om Sten Heckscher: Vi har ingen större lust att jobba för en sådan chef

Länspolismästare Gunno Gunmo förklarade att han avgår i samband med polisstyrelsens sammanträde på måndagseftermiddagen. Skälet är att han inte har rikspolischefen Sten Heckschers förtroende. Följ händelseutvecklingen på blåljus.nu! Här får du bakgrunden. Här får du den fortsatta händelseutvecklingen. Sista ordet är inte sagt! Expressen tror sig sent på tisdagskvällen veta att regeringen under onsdagen utser Carin Götblad till ny ordinarie länspolismästare vid polismyndigheten i Stockholms län. Tryck på "Länkar" här ovan!

Läs Gunno Gunnmos brev till rikspolischefen under "Notiser".

"Vi kommer att fortsätta att kämpa för en bra polisverksamhet även om RPS-piskan viner över våra ryggar". Läs ledaren i nästa nr av "Polisen" - tidning för polisfacket i Stockholms län under "Notiser".

DET ÄR FEL PERSON SOM TVINGAS AVGÅ! Så kan man utan överdrift sammanfatta spontana, upprörda kommentarer från ordförande i polisföreningarna runt om i Stockholms län. Flera av dessa har var för sig större medlemsantal än hela länsföreningar på en del håll i landet. Läs vad de tycker under "Notiser".

Läs under "Notiser" huvuddragen i det avtal som rikspolischefen nu vill få oss att tro ligger bakom länspolismästare Gunno Gunnmos avgång. Enligt polisfackets mening ett hederligt avtal som väl speglar arbetssituationen för poliser i Stockholms län.

Klicka på "Länkar" här ovan! Gå in på "Aktuella artiklar av intresse" och följ lätt och snabbt hur medierna behandlar Gunno Gunnmos beslut.Uppdaterade 29 apr kl 2310.

-------------------------------

"Vi har tidigare kritiserat länspolismästaren för hans sätt att agera i olika sammanhang.Vi kan dock konstatera att under det senaste året har vi sett en stark förändring till det bättre från länspolismästaren. Vi kan konstatera att samverkan i myndigheten har gått framåt. Mycket arbete återstår och det som nu händer kommer att försvåra detta arbete.

Vi har förtroende för Länspolismästare Gunno Gunnmo. Vår uppfattning är att han inte skall avgå."

Det här uttalandet står fackordförandena vid polisen i Stockholms län eniga bakom. Läs hela uttalandet under "Notiser".

-------------------------------

Vilken lön är poliserna i Stockholms län egentligen värda? Det undrar Lars Ericson, polisfackets ordförande i Stockholms län. Han tycker att frågan tränger sig på när man ser vilka våldsamma metoder rikspolischefen tar till för att straffa länspolismästaren och polisfacket i Stockholm för det avtal de träffade 28 mars.

- Antingen har Sten Heckscher överreagerat något otroligt, säger Lars vidare till blåljus.nu, eller också måste det vara en löneökning väldigt nära noll procent han har tänkt sej. Och ingetdera fallet har vi i Stockholm någon större lust att jobba för en sådan chef. Om vi ska dansa efter den melodin framöver så kommer dagens problem att framstå som godartade jämfört med hur det blir då. Och som vanligt blir det medborgarna i Stockholms län som lämnas med notan. Det är nämligen de som behöver en bra polisverksamhet i länet – inte rikspolisstyrelsen.

-------------------------------

Gunno Gunnmos avgång  handlar inte om det slutna löneavtalet utan om något annat politiskt maktspel där både Gunno Gunnmo och Polisförbundet har blivit en bricka i spelet. Med utgångspunkt från det är Sten Heckschers förtroende mycket allvarligt skadat hos medlemmarna inom Polisförbundet i Stockholms län.Det här säger polisfackets styrelse i Stockholms län i ett pressmeddelande som skickades ut vid 12-tiden den 29 apr. Se hela pressmeddelandet under "Notiser".

Artikeln på den här sidan är uppdaterad 030501 kl 0040.

Foto:EKOT/Henrik Mongomery,Robban Andersson.