Pollisbristen är ingen överaskning
Expressen kommenterar i en ledare Rikspolischefens krav på tvåtusen nya poliser. Tidningen konstaterar att missnöjda poliser är en dålig reklam för yrket, och manar till att ta hand om de befintliga poliserna som behöver både inflytande och rimliga löner.
Tidningen ifrågasätter om svensk polis fungerade tillfredsställande tidigare, säg för ett år sedan, och svarar: "Knappast. Dödsskjutningarna i storstädernas förorter är inget nytt fenomen. Gängkriminaliteten frodas och har kopplat ett nackgrepp på utsatta bostadsområden över hela Sverige."
Tidningen konstaterat att det som ska vara statens hårda kärna - försvaret och polisen - brottas med likartade problem. Deras organisationsreformer är underfinansierade, och såväl Försvarsmakten som Polismyndigheten brottas med allvarliga rekryteringsproblem.
I ledaren nämns Polishögskolans problem med att rekrytera de allra mest lämpade blivande poliserna, vilket lett till att kraven sänkts, något som vi på Blåljus.nu larmade om i november 2015 senast. Dessutom radar tidningen upp exempel på att kraven sänks, som att juridiska studier inte lönar sig.
Polisutbildningen är numera tre år så det kommer att ta sin tid innan rikspolischefens krav på 2 500 fler poliser blir verklighet. Frågan är hur mycket antagningskraven behöver devalveras ytterligare, konstaterar tidningen.
Expressen avslutar med att konstatera att oavsett hur många blivande poliser som hinner utbildas till 2020, med tre års framkörning, säger det ingenting om nettotillskottet, eftersom alltfler poliser byter karriär eller väljder att gå i pension.
"När missnöjet nu är så utbrett måste rikspolischefen även se till att bromsa avhoppen.
Hur många PR-konsulter Dan Eliasson än hyr in från Prime kvarstår faktum: Alla dessa protesterande poliser är en usel reklampelare för yrket."
Blåljus gläds åt en ledarartikel som satt sig in i problematiken!
Tommy Hansson